Nova razmjena raketa između Gaze i Izraela

Prema posljednjim podacima, poginulo je najmanje 65 Palestinaca, od čega 16 djece, a potvrđena je i smrt vojnog komandanta Gaze.

Prema posljednjim podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, poginulo je najmanje 56 Palestinaca, od čega 14 djece (EPA)

Izraelska vojska u srijedu je nastavila sa zračnim udarima na Pojas Gaze, a na meti je bilo nekoliko područja nakon što su rakete ispaljene iz ove palestinske teritorije pod opsadom.

Navodi se kako su ovo najžešći zračni udari na Gazu od bombardiranja 2014. godine.

Prema posljednjim podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, poginulo je najmanje 65 Palestinaca, od čega 16 djece, od početka udara na Pojas kasno u ponedjeljak.

Djelovanje izraelske armije je počelo nakon što je Hamas ispalio rakete iz priobalne teritorije ka Izraelu.

Od više stotina raketa koje su palestinske oružane grupe ispalile poginulo je najmanje pet osoba u Izraelu, među kojima ima djece.

Raketiranje je počelo nakon isteka ultimatuma koji je Hamas dao Izraelu da obustavi s djelovanjem sigurnosnih snaga u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon nekoliko dana nasilja nad Palestincima.


(21:23)

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze dostigao je 65, nakon što je još devet Palestinaca izgubilo život u izraelskim napadima.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopćilo je da je u posljednjim u izraelskim napadima na to područje poginulo devet Palestinaca, od kojih dvoje djece.

U saopćenju se navodi da izraelske snage od 10. maja izvode napade na Gazu i da raste broj žrtava tih napada.

Među 65 poginulih u Gazi je i 16 djece i pet žena, a broj ranjenih u izraelskim napadima je povećan na 365.

U prethodnom izvještaju Ministarstva zdravstva navedeno je da je u izraelskim napadima poginulo 56, a ranjeno 335 osoba.


(21:07)

Izještavajući iz Gaze, Al Jazeerin Safwat al-Kahlout rekao je da je ova enklava ponovo pod udarom izraelskih raketa.

„Eksplozije se mogu čudi svuda. Ulice Gaze su prazne, samo se mogu vidjeti vozila hitne pomoći koja žure u različitim smjerovima. Nažalost, sva prevoze žrtve“, rekao je Kahlout.

(AFP)

„Izraelci upozoravaju mnoge porodice da se evakuišu i ostave svoje domove, koje će kasnije uništiti. Lokalni centar za ljudska prava Al Mizan jučer je imao registrovanih 16 kuća koje su uništili Izraelci. Danas ih je srušeno još najmanje pet“, dodao je.


(21:02)

Izraelski Jevreji napali su džamiju Al-Nour u gradu Lod, u kojem Arapi čine većinu.

Izraelska vlada je u ovom gradu, poznatom i pod imenom Lydd, proglasila vanredno stanje.

Trećinu populacije grada od oko 77.000 čine palestinski državljani Izraela.

Prevod: Jevrejski naseljenici napadaju džamiju Al-Nour u Lyddu, a palestinska omladina pokušava da je odbrani.


(20:07)

Izraelski bolničari izjavili su danas da je jedan šestogodišnjak poginuo u raketnom napadu iz Gaze na stambenu zgradu u izraelskom gradu Sderotu.

U tom napadu ranjeno je još pet osoba, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

United Hatzalah, dobrovoljna bolnička organizacija, saopštila je da je jedna žena u teškom stanju i da su još tri osobe zadobile lakše povrede, kada je raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u Sderotu.


(19:24)

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, razgovarali su telefonom o napetostima u Pojasu Gaze i Jerusalemu, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsjednika.

Lideri dvije zemlje razgovarali su u vrijeme kada Ankara traži međunarodnu akciju protiv Izraela, a Erdogan je Putinu rekao da međunarodna zajednica treba da održi “lekciju odvraćanja” Izraelu, prenosi Reuters.

Erdogan je pozvao da se završi proces slanja međunarodnih mirovnih snaga u region kako bi one pomogle da se zaštite Palestinci, što Turska predlaže od 2018. godine.


(19:13)

Hamas je objavio da je ispalio 130 raketa na Izrael, u odgovoru na napad na višespratnice u Gazi, a širom Izraela, uključujući i Tel Aviv, oglasile su se sirene.

Hamas tvrdi da su rakete odmazda za rušenje tornja Al-Shorouq.

Novinari Al Jazeere i izraelska vojska potvrdili su da su se sirene čule u rejonu Tel Aviva.


(18:58)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin ponovio je da Izrael ima „željeznu podršku“ SAD-a, u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane, objavio je Pentagon.

„Ministar Austin je ponovio željeznu podršku State Departmenta legitimnom izraelskom pravu na odbranu sebe i svog naroda“, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u izjavi.

(EPA)

„Austin je naglasio značaj da sve strane preduzmu korake da povrate mir“, dodao je.


(18:53)

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da SAD šalje izaslanika na Bliski istok, koji će od Izraelaca i Palestinaca tražiti da spuste tenzije. Blinken je scene s lica mjesta opisao kao mučne.

„Gubitak svakog civila je tragedija. Tražio sam od zamjenika pomoćnika državnog sekretara Hadyja Amra da otputuje u regiju odmah i da se sastane sa Izraelcima i Palestincima. On će tražiti, u moje i u ime predsjednika (Joea) Bidena deeskalaciju tenzija“, rekao je Blinken.


(18:09)

Al Jazeerin izvještač Harry Fawcett, javljajujući se s juga Izraela, rekao je da Izraelci šalju značajne snage prema granici s Gazom, dok njihov ministar odbrane tvrdi da se radi o operaciji za koju u ovom trenutku ne zna kada će završiti.

„To ne znači da će biti kopnene invazije na Gazu. Za Izrael bi ona nosila značajan rizik, naročito ako se vidi šta je do sada uspio iz zraka“, rekao je Fawcett.

(Reuters)

„No, vidimo veliki broj vozila, teške artiljerije i drugog oruđa. Sigurno se radi o pripremama za neku novu fazu, ili u najmanju ruku, pokazivanju sile“, dodao je.


(18:02)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održalo je još jedan hitni sastanak na temu jačanja tenzija između Izraela i Paestinaca, ali ponovo nije postiglo dogovor o zajedničkoj izjavi, zbog protivljenja SAD-a, ključnog saveznika Izraela, tvrde diplomate.

SAD je sam sastanak vidio kao dovoljan izraz zabrinutosti, rekao je za AFP jedan diplomata koji je želio ostati anoniman.

„SAD ne misli da će izjava pomoći deeskalaciji“, rekao je drugi diplomata.

Prema nekoliko izvora, 14 od 15 članica Vijeća bilo je za zajedničku izjavu s ciljem smanjenja napetosti.


(17:03)

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da su u izraelskim napadima u toj blokiranoj palestinskoj regiji ubijene još tri osobe, čime je broj ubijenih povećan na 56.

U saopćenju se navodi da izraelske snage od desetog maja izvode napade na Gazu i da raste broj žrtava tih napada.

(Anadolija)

Među 56 poginulih u Gazi je i 14 žena i petero djece, a broj ranjenih u izraelskim napadima je povećan na 335.

U prethodnom izvještaju palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je da su u izraelskim napadima poginule 53, a ranjeno 320 osoba.


(16:40)

Izraelska vojska je objavila smrt jednog svog vojnika u napadu Hamasa iz Pojasa Gaze. Navodi se da je narednik Omer Tabib ubijen u protivtenkovskoj vatri tokom operacije da se zaštitete sela u blizini Pojasa Gaze.


(15:59)

Hamas, organizacija koja vlada u Pojasu Gaze, saopštila je da je komandant Gaze ubijen u srijedu u izraelskom zračnom napadu.

Bassem Issa je najviši vojni zvaničnik Hasama kojeg su Izraelci ubili od rata iz 2014. godine.

Oružano krilo Hamasa u saopštenju je potvrdilo da je Issa ubijen „zajedno sa nekoliko braće lidera i svetih ratnika“, tokom borbi koje se već dva dana vode u Gazi.


(15:16)

Izraelska vojska i obavještajna služba navode da su izvele zračne napade u kojima su ubijeni visoki zvaničnici al-Qassam brigada u Gazi i Khan Younisu koji su bili bliski Hamasovom zapovjedniku iz sjene, Muhammadu Deifu.

Lokacija Deifa se drži u tajnosti, a on je preživio pet pokušaja ubistava Izraela i jedan je od najtraženijih ljudi.


(15:00)

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze saopćilo je da se broj ubijenih Palestinaca popeo na 53, uključujući 14 djece i tri žene. Najmanje 320 ljudi je ranjeno.


(14:43)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će se kabinet za sigurnost sastati  u srijedu navečer kako bi razgovarao o razvoju događaja, uključujući paljbu protivtenkovskog oružja.

“Postoji niz dogadaja koji su se desili”, rekao je premijer tokom obilaska grada Akru, na sjeveru zemlje, u kojem je tokom noći došlo do nereda i požara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Times of Israel.

“Koristimo svu svoju snagu da zaštitimo zemlju od neprijatelja svana i nereda iznutra”, rekao je Netanyahu.


(14:00)

Oružano krilo grupe Islamski džihad u saopćenju navodi kako je ispalilo više od 100 raketa u srijedu rano ujutro ka Tel Avivu i okolnim područjima.

Glasnogovornik Brigade al-Quds naveo je kako su tri komandanta Brigade ubijena u izraelskim zračnim udarima na Pojas Gaze u ponedjeljak.

Kazao je kako su se zvali Sameh Fahim al-Mamluk, Kamal Taiseer Qureiqe’ i  Mohammed Yahya Abu Atah.

“Nastavit ćemo s odgovorom na izraelsku agresiju. Nećemo odustati od otpora bez obzira na cijenu“, naveo je glasnogovornik.


(13:05)

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz izjavio je u srijedu kako nema određenog datuma okončanja izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

“Izraelska vojska će nastaviti s udarima i donijeti ‘potpunu tišinu’ na duže vrijeme“, kazao je on u južnom gradu Ashkelonu.

(AP)

“U Gazi tornjevi padaju, tvornice se ruše, tuneli se brišu, a komandanti se ubijaju.“

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus je naveo kako očekuje intenziviranje borbi kao i da, na pitanje o nepotvrđenim izvještajima da će Hamas tražiti prekid vatre, ne misli kako su “moji komandanti upoznati s time, kao ni zainteresirani za to“.


(12:50)

Ministarstvo zdravstva iz Gaze navodi kako je povećan crni bilans izraelskih udara na 48 poginulih (od čega 14 djece i tri žene).

Najmanje 304 osobe su ranjene.

(Reuters)

(12:25)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o dešavanjima u Palestini, javlja Anadolija.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je kako je Erdogan istakao da je Turska pokazala najoštriji stav nasuprot bezobzirnih napada koje Izrael izvodi na Al-Quds, Gazu, Al-Aksu i Palestince i da međunarodna zajednica treba održati lekciju Izraelu.

(Reuters)

Erdogan je važnim ocijenio saopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova koje je ukazalo na neophodnost angažmana Ujedinjenih naroda i rješavanja bliskoistočnog pitanja na bazi dvije države te je dodao da je važna poruka da Turska i Rusija pokažu da su saglasne o dešavanjima u Al-Qudsu.

Turski predsjednik je u razgovoru s Putinom poručio da Vijeće sigurnosti UN-a treba reagirati i poslati jasne poruke Izraelu da zaustavi napade prije nego što kriza dodatno naraste.

Istakao je neophodnost bavljenja idejom slanja međunarodnih snaga za zaštitu palestinskih civila te je izrazio uvjerenje da će Turska i Rusija blisko surađivati na tim temama u UN-u.


(11:56)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz osudio je napade na Izrael, rekavši da su oni teroristički čin, i kazao da se država Izrael ima pravo braniti.

“Osuđujemo sve napade na Izrael, posebno najoštrije osuđujem terorističke napade”, kazao je on novinarima, prenosi Tanjug.

Izrazio je nadu da će doći do deeskalacije i da će napadači odustati od bombardiranja.

Kurz je ocijenio da su napadi zločin nad građanima Izraela i predstavljaju masivno opterećenje po regiju, koja je već izložena tenzijama.


(11:54)

Međunarodni krivični sud (ICC) zabrinut je zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali i mogućnosti da se tamo počine ratni zločini.

“S velikom zabrinutošću primjećujemo eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem, kao i u Gazi i oko nje, te moguće izvršenje zločina prema Rimskom statutu“, napisala je tužiteljka ICC-a Fatou Bensouda na Twitteru.

Najavila je da će ICC nastaviti pratiti dešavanja na terenu i razmatrat će sve situacije koje spadaju u njegovu nadležnost.


(11:50)

Velika Britanija je zabrinuta zbog eskalacije nasilja i civilnih žrtva u sukobima Izraela i Palestinaca, a premijer Boris Johnson pozvao je dvije strane da smanje napetosti i pokažu uzdržanost od daljih sukoba.

“Velika Britanija je duboko zabrinuta zbog rastućeg nasilja i civilnih žrtava i želimo vidjeti hitno smanjenje napetosti”, napisao je Johnson na Twitteru.


(11:45)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) i Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) pozvali su na zaštitu djece u Pojasu Gaze od izraelskih zračnih napada i zaustavljanje tenzija.

(Reuters)

U zajedničkoj izjavi šefa misije UNRWA u Gazi Matthiasa Schmala i specijalne predstavnice UNICEF-a za Palestinu Lucije Elmi poručeno je da “treba zaštiti civile i okončati zločine nad djecom”.

Podsjetili su na ljudske gubitke i da se radi o palestinskim civilima, uključujući djecu.

Pozvali su na zaustavljanje rastućih tenzija i nasilja radi zaštite djece i civila.


(11:40)

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) osudila je Izrael i ponovila podršku Palestincima, dok se smrtonosni sukobi nastavljaju, prenosi Fena.

OIC osuđuje ponovljene napade izraelskih okupacionih vlasti na palestinski narod, saopćilo je panislamsko tijelo sa sjedištem u saudijskom gradu Džedi nakon hitne sjednice.

Također su osudili “izraelske okupacione snage za nastavak kolonijalnih programa – izgradnju naselja, pokušaj oduzimanja palestinske imovine, nasilno iseljavanje Palestinaca iz njihove zemlje”.


(10:45)

Izraelska policija privela je najmanje 150 Palestinaca koje sumnjiči za učešće u neredima na sjeveru Izraela u utorak.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld rekao je za Anadoliju da su hapšenja izvedena zbog događaja u gradovima Ramla i Lod.

“Situacija je izmakla kontroli i sinoć je u Lodu proglašeno vanredno stanje, a policija radi na uspostavljanju reda”, kazao je Rosenfeld.

(Reuters)

Neredi u Lodu su izbili tokom dženaze Palestincu Musi Hussuneu, kojeg je ubio jevrejski doseljenik.

Grupa Jevreja mahala je izraelskim zastavama i provocirala okupljene na dženazi, na šta su Palestinci negodovali.

Izraelske snage sigurnosti su napale Palestince, a oni su odgovorili kamenovanjem.

Nekoliko osoba je povrijeđeno, a jedno policijsko auto izgorjelo u tim neredima.


(10:37)


(10:25)

Egipatski nogometaš Mohamed Salah, koji igra za Liverpool, iskazao je solidarnost s Palestincima u utorak, nakon što su izraelske snage upale u džamiju Al-Aksa, prenosi Anadolija.

Salah je na Twitteru objavio da se nasilje i ubijanje nevinih ljudi odmah mora zaustaviti.

“Pozivam sve svjetske lidere, uključujući i premijera zemlje koja je moj dom posljednje četiri godine, da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se nasilje i ubijanje nevinih ljudi odmah zaustavilo. Dosta je bilo”, napisao je Salah u poruci, označavajući britanskog premijera Borisa Johnsona.


(10:20)

Izrael je proglasio vanredno stanje u centralnom gradu Lodu, nakon protesta izraelskih Arapa, pošto se izraelsko-palestinski sukob intenzivirao.

Lod je grad na 15 kilometara jugoistočno od Tel Aviva, u centralnom izraelskom okrugu.


(10:15)


(09:20)

Lider Hamasa Ismail Haniya izjavio je kako je poručio posrednicima kako problem nije Gaza, već Izrael, te dodao kako je Hamas “spreman“ ukoliko se pojačaju izraelski napadi.

“Ako Izrael želi eskalaciju, mi smo spremni na to, a ako hoće da prestane, spremni smo i na to“, izjavio je Haniya, koji trenutno živi izvan Pojasa Gaze.

Dodao je kako je povezivanje Jerusalema i Pojasa Gaze jednako kao izjednačavanje “otpora i identiteta“ i pozdravio je proteste na koje su izašli Palestinci u Izraelu i na okupiranim teritorijama.

Ponovio je poziv da se “sav naš palestinski narod ujedini“ i pozvao palestinske vlasti da “prestanu sa sigurnosnom saradnjom“ s Izraelom.

(EPA)

(09:05)

Palestinskog tinejdžera su izraelske snage ubile iz vatrenog oružja tokom upada u selu Aqaba, istočno od grada Tuban u okupiranoj Zapadnoj obali.

Rashid Abu Ara je ubijen kada su izraelske snage upale da uhapse drugog Palestinca, Sheikha Mustafu Abu Aru.

Medicinski izvori navode kako je 26-godišnji Hussein al-Titi ubijen iz vatrenog oružja tokom protesta protiv izraelske vojske u izbjegličkom kampu Al-Fawwar, južno od Hebrona.


(08:58)

Kina, Norveška i Tunis zatražili su hitni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se razgovaralo o eskaliranoj situaciji u Izraelu, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

U međuvremenu, pozivajući se na neimenovani izvor u Vijeću sigurnosti UN-a, ruska novinska agencija Tass objavila je da će hitan sastanak posvećen eskalaciji napetosti između Izraelaca i Palestinaca u Vijeću sigurnosti UN-a biti održan u srijedu, prenio je Tanjug.

Kako se navodi, konsultacije su zakazane za 9:00 sati po lokalnom vremenu u New Yorku, gdje se nalazi sjedište UN-a.

Plamen i dim dižu se nakon izraelskih zračnih udara na pojas Gaze (Reuters)

Članice Vijeća sigurnosti UN-a nisu uspjele uskladiti tekst dokumenta o ovom pitanju tokom konsultacija u ponedeljak.

Prema navodima ruske agencije, ni na sjednici u srijedu vjerovatno neće uspjeti usvojiti zajedničku rezoluciju ili saopćenje.


(08:40)

Lider Ujedinjene Arapske Liste Mansour Abbas pozvao je na obustavu nasilja koje se dešava u izraelskim gradovima posljednja dva dana, prenosi Haaretz.

“Protesti u arapskim društvima idu jako opasnim putem, pošto su protesti naroda postali nasilni. Ovo je prijetnja miru za mlade Arape. Pozivam sve da se ponašaju odgovorno i da poštuju vladavinu zakona. Pozivam naše lidere da se, također, tako ponašaju i da pozovu sve na mir i zaštitu javnog reda“, naveo je.


(07:55)

Stanovnici Gaze evakuirali su se iz svojih domova zbog žestokih zračnih udara izraelske avijacije na nekoliko područja ove palestinske teritorije.

Izraelska vojska je objavila kako je gađala nekoliko meta širom Gaze, uključujući južni dio Khan Younis rano u srijedu.

(Reuters)

(07:35)

Izraelske vlasti su u srijedu objavile kako je u raketnom napadu iz Gaze pogođen cjevovod kod Ashkelona, što je izazvalo veliki požar.

Hamas, palestinska oružana grupa iz Gaze, najavila je udare na izraelske lokacije u znak odmazde na zračne napade na Pojas Gaze i policijske napade na palestinske vjernike u džamiji Al-Aksa.

(Reuters)

(07:31)

U srijedu ujutro, tokom izraelskih zračnih udara, koji su najžešći od početka operacije u ponedjeljak, pogođeno je nekoliko stanica policije u Pojasu Gaze.

Al Jazeerin novinar Safwat al Kahlout iz Gaze javlja kako je “potpuno uništeno“ glavno sjedište policije na ovoj palestinskoj teritoriji

Kahlout je potvrdio kako je crni bilans izraelskih udara povećan na 36 poginulih i 250 ranjenih.

Al Jazeeri je javljeno kako su kuće viših komandanata Hamasa također pogođene.


(07:29)

Prema objavama na društvenim mrežama i u medijima, navodno su izraelske odbrambene snage (IDF) razmjestile svoje tenkove na južne granice s palestinskom teritorijom Gazom, što signalizira novu fazu operacije Izraela protiv Palestinaca.

Izraelski i palestinski analitičari su u srijedu potvrdili kretanje tenkova kod izraelske granice.

Dov Waxman, analitičar sa Univerziteta California, za Al Jazeeru je kazao kako se izraelske jedinice kreću duž granice, ali još nije jasno da li je riječ o pripremama za operaciju.

“Ne mislim da izraelska vlada želi pokrenuti veći kopneni upad“, rekao je on te upozorio kako bi situacija na terenu mogla lako izmaknuti kontroli i izazvati još više nasilja.

(EPA – Ilustracija)

(07:25)

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su kako su njihovi borbeni avioni “neutralizirali ključne obavještajne figure Hamasa u Pojasu Gaze”.

Na društvenim mrežama je IDF naveo kako je ubijen Hassan Kaogi, šef odjela vojne obavještajne sigurnosti Hamasa, kao i njegov zamjenik Wail Issa, koji je bio na čelu i odjela vojne kontraobavještajne službe.

“Izgleda da su naši obavještajni podaci bili bolji“, dodaje se u saopćenju.

Nije bilo reakcije Hamasa na ove tvrdnje.


(07:10)

Najmanje dvije osobe su poginule u izraelskom gradu Lod (poznatom i kao Al-Lydd), nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila ovo područje.

Time se broj ubijenih u Izraelu od raketnih napada iz Gaze povećao na pet.

Neki mediji navode kako su posljednje dvije žrtve Izraelka i njen sedmogodišnji sin.

Drugi mediji navode kako su žrtve Izraelci arapskog porijekla.


(07:00)

Žena koja je bila u četvrtom mjesecu trudnoće i njen petogodišnji sin poginuli su u posljednjim izraelskim udarima u kojima je pogođena njihova kuća u Tel al-Hawi, susjedstvu na jugu Gaze.

Vijest o njihovoj pogibiji objavio je brat ubijene Ahmed Saad, koji je napisao kako su poginuli njegova sestra Reem i njen sin Zaid.

Najmanje 35 Palestinaca je poginulo u udarima koji traju od ponedjeljka do danas.

Izvor: Al Jazeera i agencije