Njemački investitori sve optimističniji u pogledu ekonomskog oporavka

Institut ZEW sa sjedištem u Mannheimu navodi da je njegov pokazatelj ekonomskih očekivanja za Njemačku u narednih šest mjeseci porastao za 13,7 bodova u maju u odnosu na prethodni mjesec.

Njemački investitori sve su optimističniji u pogledu ekonomije zemlje (EPA)
Njemački investitori sve su optimističniji u pogledu ekonomije zemlje (EPA)

Njemački investitori sve su optimističniji u pogledu ekonomije zemlje, jer se čini da se najnoviji val novih infekcija korona virusom usporava, pokazalo je istraživanje, prenosi Fena.

Institut ZEW sa sjedištem u Mannheimu navodi da je njegov pokazatelj ekonomskih očekivanja za Njemačku u narednih šest mjeseci porastao za 13,7 bodova u maju u odnosu na prethodni mjesec, na 84,4, najvišu vrijednost od početka pandemije COVID-19.

Porast optimizma

Posljednji put je indikator na višem nivou bio u februaru 2000. godine.

Porast optimizma je uslijedio nakon neočekivanog pada u aprilu kada su novi dnevni slučajevi infekcije korona virusom bili mnogo veći, prenosi AP.

Njemački centar za kontrolu bolesti, Institut Robert Koch, izvijestio je u utorak o 6.125 novopotvrđenih slučajeva, u odnosu na 17.855 novih slučajeva istog dana prije mjesec dana.

Izvor: Agencije

Povezane

Državna komisija za vakcine preporučuje vakcinu Johnson & Johnson samo starijima od 60 godina, ali je vakcinisanje moguće kod porodičnih ljekara uz prethodnu konsultaciju za mlađe od 60 godina.

10 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO