Njemačka promijenila pravila za ulazak u zemlju

Vakcinisani ili oni koji su se preboljeli COVID-19 neće morati da se testiraju ili idu u karantin, osim ako ne dolaze iz visokorizičnih područja u kojima preovladavaju različiti sojevi virusa.

Pravila važe samo za one koji su primili vakcine odobrene u Evropskoj uniji (EPA)
Pravila važe samo za one koji su primili vakcine odobrene u Evropskoj uniji (EPA)

Njemačka vlada promijenila je u srijedu pravila za ulazak u zemlju, vakcinisani ili oni koji su se preboljeli COVID-19 neće morati da se testiraju ili idu u karantin, osim ako ne dolaze iz visokorizičnih područja u kojima preovladavaju različiti sojevi virusa.

Nevakcinisani će, prema odluci vlade, moći da napuste karantin ako test pokaže da su negativni na korona virus, prenosi Beta.

Olakšanje putovanja

Nova pravila se uvode kako bi se olakšala putovanja tokom ljeta, posebno porodicama u kojima su roditelji vakcinisani, a djeca nisu.

Pravila važe samo za one koji su primili vakcine odobrene u Evropskoj uniji.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da očekuje da će država do kraja juna početi da izdaje digitalne certifikate o imunitetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Državna komisija za vakcine preporučuje vakcinu Johnson & Johnson samo starijima od 60 godina, ali je vakcinisanje moguće kod porodičnih ljekara uz prethodnu konsultaciju za mlađe od 60 godina.

10 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO