Macronova stranka zabranila učešće na izborima članici koja je hosila hidžab

Sara Zemmahi se za izborni plakat fotografisala sa hidžabom, što će je koštati učešća na lokalnim izborima.

Na posteru, Zammahi je sa hidžabom, maramom koju nose mnoge muslimanske vjernice (Twitter)

Vladajuća partija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zabranila je muslimanskoj kandidatkinji učešće na lokalnim izborima nakon što je za poster kampanje fotografisana sa hidžabom, što je izazvalo kritike eksperata i otvorilo podjele unutar stranke.

Macronova stranka La Republique en Marche (Republika u pokretu, LREM), navela je da je njen stav da u sekularnoj Francuskoj ne treba biti mjesta za vjerske simbole na izbornom materijalu.

„Ova žena neće biti kandidat Marchea“, rekao je Stanislas Guerini, generalni sekretar partije za radio RTL, aludirajući na Saru Zemmahi.

Zvaničnik blizak Gueriniju rekao je da će Zemmahi biti zvanično informisana u pisanoj formi o odluci partije, tvrdi Reuters.

Zakon ne zabranjuje vjerske simbole

Na posteru, Zammahi je sa hidžabom, maramom koju nose mnoge muslimanske vjernice.

Na posteru piše „Drugačiji, ali ujedinjeni za vas“, što bi se trebalo odnositi na raznolikost.

Francuski zakon ne zabranjuje nošenje hidžaba ili ostalih vjerskih simbola na fotografijama koje se pojavljuju na izbornom materijalu.

Problem hidžaba izbio je nakon što je član krajnje desničarke partije Marine Le Pen na Twitteru postavio fotografiju postera s pitanjem „Da li se ovako borite protiv separatizma?“.

Guerini je odgovorio na tvit, te je napisao da će poster biti povučen, a Sara Zemmahi izgubiti podršku partije.

Izvor: Al Jazeera i agencije