Johnson se izvinio zbog žrtava iz Belfasta 1971.

Britanska vojska je u pucnjavama u Ballymurphyju ubila deset civila, za koje je sud utvrdio da su bili nevini.

Sjevernoirsko pravosuđe u utorak je osudilo prekomjernu upotrabu sile britanske vojske (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson “bezrezevno” se, u ime britanske vlade, izvinio zbog smrti deset civila 1971. u Belfastu, koje je ubila britanska vojska.

“Premijer se bezrezervno izvinio u ime britanske vlade zbog događaja u Ballymurphyju i ogromne tjeskobe koju je dugotrajna potraga za istinom uzrokovala kod porodica ubijenih”, kazao je Johnsonov glasnogovornik, nakon razgovora britanskog premijera s prvom ministricom Sjeverne Irske i njezinom zamjenicom, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Vlada planira “omogućiti Sjevernoj Irskoj put naprijed koji se temelji na pomirenju, donosi pravdu žrtvama Nevolja (“Troubles”, britanski naziv za sjevernoirski sukob) i okončava začarani krug istraga”, rekao je Johnson, prenosi glasnogovornik.

Sjevernoirsko pravosuđe u utorak je osudilo prekomjernu upotrabu sile britanske vojske u pucnjavama u kojima je ubijeno desetero “potpuno nedužnih” ljudi u Belfastu.

Istraga obuhvatila pet događaja

U vrijeme napetosti u toj britanskoj pokrajini pojačane zbog Brexita i teških rasprava o tome kako prosuditi nejasnu prošlost, istražiteljica Siobhan Keegan održala je niz saslušanja ne bi li utvrdila okolnosti – ne osuđujući eventualne krivce – za “pokolj u Ballymurphyju”, na zapadu Belfasta, u avgustu 1971.

“Svi ubijeni (…)  bili su potpuno nedužni”, rekla je u zaključku koji su porodice žrtava dočekale pljeskom.

Istragom je bilo obuhvaćeno pet događaja koji su se dogodili u razmaku od tri dana, od 9. do 11. avgusta u Ballymurphyju, nakon uvođenja mjere koja je omogućila da se osumnjičene za članstvo u paravojnim organizacijama hapsi i pritvara bez suđenja.

Među deset žrtava ubijenih u Ballymurphyju su katolički sveštenik Hugh Mullan koji je ubijen dok je pomagao ranjenoj osobi i majka osmero djece Joan Connolly.

Izvor: Agencije