‘Jerusalem Post’: Kraj ere dominacije ‘Željezne kupole’?

Izraelski sistem protivraketne odbrane je do sada obarao 85 do 90 posto Hamasovih raketa, ali sada stižu informacije da Hezbollah ima ‘150.000 raketa, među kojima su stotine naprednih’.

Da li je Hamas šokirao sve i na svoj način probio 'Željeznu kupolu'?, pita se 'Jerusalem Post' (EPA)

Da li je završeno doba dominacije izraelskog sistema protivraketne odbrane “Željezna kupola”?, pita se list Jerusalem Post u svojoj analizi, te dodaje: Da li su Iran i Hezbollah išta naučili od palestinskog Hamasa?

U nastavku se ističe kako je “Željezna kupola” uvijek imala slabost.

“Obarala je 85 do 90 posto Hamasovih raketa u ranijim rundama borbe, i to one koje su bile blizu bilo čega što anulira mnoge od projektila ispaljenih iz Gaze. Dok god je Hamas mogao malo ispaljivati raketa odjednom, ovo je bila skoro pa hermetička odbrana“, piše Jerusalem Post.


Pročitajte još:


No, dugo su izvori iz obavještajne i sfere nacionalne sigurnosti upozoravali Jerusalem Post da Hezbollah ima dovoljno projektila da “zaspe Izrael sa 500 raketa dnevno, a to je nešto što bi probilo štit ‘Željezne kupole'“.

Četiri hiljade raketa za 50 dana

To je jedan od razloga zašto je izraelska armija (IDF) bila jako pažljiva i proračunata kada je riječ o Hezbollahu.

Ova grupa ima “150.000 ili više raketa, među kojima su stotine naprednih“, pa samim time “500 [raketa] dnevno ne bi ni ogrebalo taj arsenal“.

“Da li je Hamas šokirao sve i na svoj način probio ‘Željeznu kupolu'“?, pita se Jerusalem Post.

Tokom rata 2014. godine Hamas je ispalio skoro 4.000 raketa, ali je to bilo tokom 50 dana.

Prosječno je ispaljivao desetak raketa dnevno, i to tokom cijelog dana, piše dalje ovaj list.

“Rekord je bio 200 raketa u jednom danu, a od 50 dana rata ispalio je više od 100 raketa dnevno samo za dvije sedmice… Također, velika većina ovih projektila je bila ispaljena na koridor Gaze, jer je Hamas imao sićušan broj projektila koji bi mogli doći do Tel Aviva i drugih područja.“

“Kada se u računicu uzme taj mali broj raketa dometa do Tel Aviva i logistički problem ispaljivanja određenog broja odjednom, Hamas onda većinom nije uspijevao probiti odbranu ‘Željezne kupole'“, nastavlja se u analizi.

No, u utorak i u srijedu je Hamas, kako se čini, uspio u dva navrata ispaliti više od 100 raketa u roku od nekoliko minuta, a među njima je bio veći broj projektila koji su išli ka Tel Avivu.

Upitna doktrina o hermetičkoj zaštiti

“Ovo je skok i u broju raketa koje su krenule ka Tel Avivu, i u sposobnosti ove terorističke grupe da simultano ispali veći broj raketa. Ovo je kapacitet za koji su mnogi vjerovali da ima Hezbollah, ali da je to jako daleko od Hamasa“, piše Jerusalem Post.

Činjenica je da je čak u posljednjih 24 sata jako malo raketa Hamasa prodrlo do Tel Aviva, ali to je daleko više nego što je iko ikada očekivao.

“Ako je izraelska doktrina nakon 50-dnevnog rata u Gazi 2014. godine bila da će nadživjeti Hamas, jer je ‘Željezna kupola’ skoro pa hermetička zaštita za većinu države udaljene od koridora Gaze, ovo možda više nije ispravno.“

“Veliko se pitanje postavlja da li su procjene izraelskih obavještajaca tačne kada kažu da Hamas ima samo nekoliko stotina raketa koje mogu doći do područja Tel Aviva. Ako je to tačno, onda je Hamas iskoristio veći dio tog arsenala, čak i ako ima još hiljade raketa koje mogu doći do Beershebe, Ashdoda i okoline Gaze“, piše Jerusalem Post.

„No, ako Hamas ima više tih projektila dugog dometa, onda to može utjecati na izraelske ratne planove, posebno na procjene trajanja ovog rata i na čijoj je strani vrijeme.“

Koja je brzina potrebna za sukob?

Posebno se ističe kako izraelska ranjivost na djelovanje Hamasa ukazuje na ranjivost kada su u pitanju Hezbollah i Iran.

“Ako ‘jadni’ Hamas može probiti protivraketni štit sa 100 raketa za nekoliko minuta dva puta u danu, koliko štete mogu nanijeti Hezbollah i Iran s daleko moćnijim raketama i većim količinama raketa? Oni koji donose odluke i vojne strategije u Izraelu moraju ovu novu situaciju uzeti u razmatranje kada budu odlučivali koliko će aktuelno stanje trajati i koliko brzo trebaju ili ubrzati eskalaciju stanja s kopnenim snagama kako bi smanjili kapacitete Hamasa na ispaljivanju raketa (očito je da intenzivni udari IDF-a to nisu dovoljno postigli), ili da pronađu način za brži prekid vatre kako bi pravili planove za novu rundu.“

Na kraju, Jerusalem Post navodi kako izraelska vojska “također treba ponovo razmotriti brzinu koja joj je potrebna za sukob s Hezbollahom, a kamoli s Iranom“.

Izvor: Agencije