Japan, SAD i Francuska organiziraju vojnu vježbu

Vježba se organizira zbog povećanih prijetnji Kine na Tihom okeanu; ministar odbrane Japana kaže da je važno razvijati saradnju sa saveznicima.

U zajedničkoj vježbi na jugozapadu Japana učestvovat će vojne snage trie države (EPA - Ilustracija)

Japan, Sjedinjene Američke Države i Francuska, zbog povećanih prijetnji Kine na Tihom okeanu, pokrenuli su zajedničku vojnu vježbu “ARC21”, koja će trajati do 17. maja.

Ministar odbrane Japana Nobuo Kishi kazao je na konferenciji za novinare da je veoma važno razvijati saradnju sa saveznicima, prenosi Anadolija.

“Želimo razvijati saradnju u oblasti odbrane sa saveznicima – SAD-om i drugim državama s kojima dijelimo isto mišljenje”, rekao je.

Osvrćući se na rastuće prijetnje Kine na Tihom okeanu, naglasio je značaj saradnje i s Francuskom.

Bit će uključena i Australija

“Francuska je jedina evropska država s trajnim vojnim prisustvom u Indo-Pacifiku i s Japanom dijeli viziju ‘slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika'”, kazao je Kishi.

U saopćenju Kopnenih snaga samoodbrane Japana (GSDF) navodi se da će u zajedničkoj vježbi na jugozapadu Japana učestvovati vojne snage tri države.

Trupe će prva tri dana biti raspoređene u vojnom kampu Ainoura u gradu Nagasaki, a potom će avionom biti prebačene u bazu GSDF-a u gradu Kirishima.

U posljednji dio vježbe bit će uključena i Australija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada