Indija prijavila najviše mrtvih u jednom danu

Zdravstvene vlasti potvrdile su novih 4.205 smrtnih slučajeva od korona virusa, čime je ukupan broj preminulih dostigao 250.000.

Stručnjaci vjeruju da zvanični brojevi u Indiji ne prikazuju stvarne razmjere epidemije, i da one mogu biti i pet do deset puta veće (Reuters)
Stručnjaci vjeruju da zvanični brojevi u Indiji ne prikazuju stvarne razmjere epidemije, i da one mogu biti i pet do deset puta veće (Reuters)

Indija je u srijedu potvrdila novih 4.205 smrtnih slučajeva od korona virusa, što je rekordan broj preminulih u jednom danu, a u toj zemlji registriran je i 348.421 novi slučaj zaraze.

S današnjim podacima Ministarstva zdravstva ukupan broj slučajeva korona virusa u Indiji premašio je 23 miliona, a ukupan broj preminulih dostigao je 250.000.

Stručnjaci vjeruju da zvanični brojevi ne prikazuju stvarne razmjere epidemije i da one mogu biti i pet do deset puta veće, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Indijska kriva infekcije COVID-19 možda pokazuje rane znakove poravnanja, ali pad broja novih infekcija vjerovatno će biti spor i nije moguće potvrditi da je dostignut vrhunac, smatra indijski virolog Shahid Jameel.

Virus se proširio na manja mjesta i na selo

Veoma jak drugi val infekcija COVID-19 u Indiji proširio se iz velikih gradova na manja mjesta i na selo, na šta krhki zdravstveni sistem, koji je loše opremljen za krizu ovih razmjera, ne može odgovoriti.

Vakcine, također, nedostaju, posebno u državi Maharashtra, oko finansijskog centra Mumbai i glavnom gradu New Delhiju, koje su najteže pogođene regije Indije.

U izvještaju objavljenom u srijedu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je varijanta virusa B.1.617, koja je prvi put identificirvana u Indiji, do sada potvrđena u najmanje još 44 zemlje.

WHO je ovaj soj označio kao mutaciju koja zabrinjava i zahtjeva pojačano praćenje i analizu.

Izvor: Agencije

Povezane

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 366.161 novih slučajeva zaraze i 3.754 smrtnih slučajeva, što predstavlja blagi pad u odnosu na nedavne vrhunce zaraze.

10 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO