EU dosad izvezla oko 200 miliona doza vakcina

Otvoreni smo za razgovore i prijedloge o novoj solidarnosti, ali naš prioritet je da povećamo proizvodnju vakcina u EU, poručio je potpredsjednik Evropske komisije.

Reuters je u aprilu ove godine objavio da je EU izvezla oko 37 miliona vakcina više nego što je podijelila među 27 zemalja članica Unije (EPA)

Evropska unija je do sada izvezla oko 200 miliona doza vakcina, potvrdio je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

“Otvoreni smo za razgovore i prijedloge o novoj solidarnosti, ali naš prioritet je da povećamo proizvodnju vakcina u EU, ali i da vidimo da drugi ne blokiraju izvoz svojih vakcina i komponenti za njihovu proizvodnju”, napisao je Šefčovič na svom Twitter profilu.

Pozivajući se na dva dobro obaviještena izvora iz EU, Reuters je u aprilu ove godine objavio da je EU izvezla oko 37 miliona vakcina više nego što je podijelila među 27 zemalja članica Unije, prenosi Tanjug.

Pooštrena kontrola izvoza

Evropska unija je u posljednjoj sedmici marta ove godine dodatno pooštrila kontrolu izvoza vakcina protiv korona virusa.

Prema novim pravilima, EK može zaustaviti isporuku zemljama koje uvoze iz EU-a, ali ne izvoze sopstvenu proizvodnju vakcina.

Evropska komisija također će, prije odobrenja izvoza vakcina, procjenjivati da li je epidemiološka situacija ili stopa inokulacije bolja u toj zemlji ili u bloku.

Izvor: Agencije