Černobil: Zabilježena nuklearna aktivnost u uništenom reaktoru

Naučnici su u uništenom nuklearnom reaktoru u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilu, nakon što je 2017. postavljen betonsko-čelični pokrov, zabilježili nuklearnu aktivnost.

Novo zračenje neutrona otkriveno je unatoč tomu što je u novembru 2016. godine 1,5 milijardu eura vrijedan 'sarkofag' postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uvjeta unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija (EPA)

Naučnici su u uništenom nuklearnom reaktoru u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilu, nakon što je 2017. postavljen betonsko-čelični pokrov, zabilježili nuklearnu aktivnost koja se odmah stabilizirala te ne premašuje sigurnosne standarde, saopćilo je u srijedu osoblje nuklearke.

Naučnici su pojasnili da su u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin otkrili neuobičajeno visoke koncentracije emitiranih neutrona, prenosi Hina.

Neutroni su posljedica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negdje u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja.

No, kako tvrde naučnici na temelju matematičkih modela, “gustoća neutronskog strujanja” ne predstavlja opasnost.

Stvarno stanje

No, zbog visokog nivoa radijacije nije moguće precizno utvrditi stanje ispod uništenog bloka.

“Trenutno, sva očitovanja senzora u svim sobama imaju stabilne vrijednosti, bez trenda rasta. Sadašnji nivoi ne predstavljaju prijetnju samoodržive lančane reakcije”, doznaje se iz službenog saopćenja.

Novo zračenje neutrona otkriveno je unatoč tomu što je u novembru 2016. godine 1,5 milijardu eura vrijedan “sarkofag” postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uvjeta unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija.

Najavljuje se daljnje pomno praćenje situacije.

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tokom sigurnosne provjere nešto prije pola dva ujutro 26. aprila 1986. godine. Idućih deset zastrašujućih dana gorjelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije širom kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susjedne Rusija i Bjelorusija.

Izvor: Agencije