Vanredna situacija u Kaliforniji radi suše

Guverner Newsom pozvao građane na racionalno korištenje vode; visoke temperature i manjak padavina razlozi odluke.

Newsom je naredio državnom Odboru za vodu da razmotri promjene u vezi zahtjeva za ispuštanje rezervoara i poduzme druge mjere zaštite (EPA - Ilustracija)

Guverner američke savezne države Kalifornije Gavin Newsom objavio je proširenje vanredne situacije zbog suše na 41 od 58 okruga u ovom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, prenosi agencija Tanjug.

Dodaje se kako je Newsom naveo natprosječne temperature i nedostatak padavina u aprilu i maju kao razloge za ovakvu odluku.

Newsom je naredio državnom Odboru za vodu da razmotri promjene u vezi zahtjeva za ispuštanje rezervoara i poduzme druge mjere zaštite, a ova odluka daje državi i fleksibilnost u drugim regulatornim mjerama za ublažavanje utjecaja suše.

Snijeg kao ključni parametar

„Radimo sa lokalnim zvaničnicima i drugim partnerima kako bi zaštitili javno zdravlje, sigurnost i životnu sredinu“, poručio je guverner Kalifornije.

„Pozivamo sve građane Kalifornije da pomognu u suočavanju sa ovim izazovom pojačavanjem svojih napora da uštede vodu.“

Newsom je u aprilu proglasio regionalnu vanrednu situaciju u dva okruga zbog suše.

U to vrijeme je količina snježnih padavina u državi, kao ključni parametar, bila oko 40 posto ispod prosjeka, pošto količina vode u Kaliforniji najviše zavisi od topljenja snijega u proljeće kojima se dopunjuju vodotokovi i rezervoari.

Izvor: Agencije