UN: Nad Jezidima u Iraku počinjen genocid

Tim UN-a pronašao je “jasne i uvjerljive dokaze o tome da se kaznena djela protiv Jezida mogu smatrati genocidom”.

Jezidi su vjerska skupina čija se vjerovanja temelje na elementima nekoliko drevnih bliskoistočnih religija. (Arhiva)
Jezidi su vjerska skupina čija se vjerovanja temelje na elementima nekoliko drevnih bliskoistočnih religija. (Arhiva)

Tim Ujedinjenih naroda koji istražuje zločine Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) u Iraku pronašao je “jasne i uvjerljive dokaze o tome da se kaznena djela protiv Jezida mogu smatrati genocidom”, kazao je čelnik istražnog povjerenstva, prenosi Hina.

Karim Khan saopćio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je tim koji je počeo istraživati 2018. godine identificirao i počinitelje “koji očito snose odgovornost za genocid nad Jezidima”.

Jezidi su vjerska skupina čija se vjerovanja temelje na elementima nekoliko drevnih bliskoistočnih religija. Sljedbenici ISIL-a Jezide smatraju štovateljima vraga.

Područja Jazida napadnuta 2014.

Khan, britanski advokat koji će sljedeći mjesec postati tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, rekao je da je namjera ISIL-a bila “fizički i biološki uništiti Jezide i da se ta namjera očitovala u ultimatumu postavljenom u mnogim selima u Iraku – preobratiti se ili umrijeti.”

Islamska Država Iraka I Levanta napala je područja Jezida na sjeveru Iraka 2014. godine, prisiljavajući mlade žene na ropstvo i prihvaćanje uloge “supruga” boraca, masakrirajući hiljade ljudi i raseljavajući većinu skupine od 550 000 ljudi. 2016. godine, nezavisna istraživačka komisija Ujedinjenih naroda opisala je to kao genocid.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO