Susret katarskog emira i saudijskog prijestolonasljednika

Tamim bin Hamad Al Thani posjetio je Saudijsku Arabiju prvi put od potpisivanja deklaracije sa kraljevstvom i drugim državama Zaljeva.

Lidera Katara je u ponedjeljak na aerodromu u gradu Džedi na Crvenom moru dočekao saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (EPA)

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani posjetio je Saudijsku Arabiju prvi put od potpisivanja deklaracije sa kraljevstvom i drugim državama Zaljeva kako bi se ublažio višegodišnji spor, prenosi Al Jazeera English u utorak, pozivajući se na agencije.

Lidera Katara je u ponedjeljak na aerodromu u gradu Džedi na Crvenom moru dočekao saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS).

Potom su dva lidera razgovarali u palati al-Salam gdje je bilo govora o bilateralnim odnosima i „sredstvima kako da se oni poprave u raznim poljima“, kao i o regionalnim i međunarodnim dešavanjima, navode katarski državni mediji.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske i trgovinske veze sa Katarom juna 2017. tvrdeći da je previše blizak sa Iranom i da podržava tvrdokorne grupacije, što je Doha kategorički uvijek negirala.

Januarski samit

No, početkom 2021. godine su četiri države pristale na ponovo povezivanje sa Katarom nakon žestoke diplomatske aktivnosti administracije bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Šeik Tamim je posljednji put bio u Saudijskoj Arabiji ovog januara kada je bio na samitu čiji je domaćin bio MBS u postinjskom gradu al-Ula, a gdje je potpisana deklaracija okončanja spora.

Katar, domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva naredne godine, iz regionalnog spora je uglavnom izašao bez posljedica i odlučan suočen sa napadom.

Odbacio je zahtjeve kvarteta, u kojima su bili i uvjeti da se ugasi Medijska mreža Al Jazeera i protjera mali kontigent turskih vojnika sa njegove teritorije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada