Studija: Antitijela od COVID-19 traju do osam mjeseci

Antitijela stvorena kod pacijenata koji su preležali virus COVID-19 ostaju kod pacijenata još najmanje osam mjeseci nakon dijagnoze.

Studija je sprovedena na 162 pozitivna pacijenta s različitim simptomima (Reuters)

Antitijela stvorena kod pacijenata koji su preležali virus COVID-19 ostaju kod pacijenata još najmanje osam mjeseci nakon dijagnoze, bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih bolesti, pokazala je najnovija studija objavljena u časopisu Nature Communications.

Kako se navodi u istraživanju, koje je provela bolnica San Raffaele u Milanu, oni koji ne uspiju proizvesti antitijela u prvih 15 dana od infekcije imaju veće šanse da razviju teži oblik bolesti, prenosi Tanjug.

Grupu pacijenata činilo je 67 posto muškaraca prosječne starosti 63 godine, od kojih je polovina imala i pridružene bolesti.

Istraživanje na 162 pozitivna pacijenta

Rezultati sudije pokazuju da je 79 posto pacijenata uspješno razvilo ova antitijela.

Istraživanje na sveobuhvatan način mapira evoluciju odgovora antitijela na COVID-19 i pruža važne indikacije kako za kliničko liječenje bolesti tako i za epidemiološko zaustavljanje epidemije.

Provedena je na 162 pozitivna pacijenta s različitim simptomima koji su COVID-19 preležali u prvom talasu u martu i aprilu prošle godine, najkasnije u novembru.

Skoro 160 miliona ljudi u svijetu oboljelo je od početka pandemije korona virusa, koji je detektiran koncem 2019. godine u kineskom Wuhanu, od čega je 3,31 milion preminulo.

Izvor: Agencije