SAD odobrio Pfizerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina

FDA je izvijestila da je odlukom o spuštanju dobne granice u program vakcinisanja uključila milione djece u dobi od 12 do 15 godina. 

Odobrenje vakcine Pfizer/BioNTech za adolescente smatra se važnim korakom prema sigurnom povratku djece u škole (EPA)

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine Pfizer i BioNTecha protiv korona virusa za djecu u dobi od 12 godina, čime je u SAD-u, gdje se bilježi značajan pad stope vakcinisanosti, proširen program vakcinisanja.

FDA je izvijestila da je odlukom o spuštanju dobne granice u program vakcinisanja uključila milione djece u dobi od 12 do 15 godina.

Vakcina Pfizer/BioNTecha prva je vakcina protiv COVID-19 koja je u SAD-u odobrena za hitno korištenje za tu dobnu grupu, što se smatra važnim korakom prema sigurnom povratku djece u škole, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od saveznih zemalja da odmah omoguće vakcine za mlade adolescente.

“Današnja odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze korona virusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije”, kazala je vršiteljica dužnosti predsjednice FDA Janet Woodcock.

Provedena rigorozna provjera

“Roditelji i skrbnici djece mogu biti uvjereni da je agencija provela rigoroznu i detaljnu provjeru svih dostupnih podataka, kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu upotrebu vakcine protiv COVID-19”, poručila je.

Većina djece koja se zaraze korona virusom razvije blage simptome ili ih uopće nema. Međutim, djeca nisu u potpunosti izvan rizika da teško obole od zaraze te mogu širiti zarazu.

Do nedjelje je u SAD-u gotovo 46 posto stanovništva vakcinisano barem jednom dozom vakcine protiv korona virusa.

Međutim, tempo vakcinacije usporio je od kada je sredinom aprila zabilježen najveći broj od više od 3.3 miliona iskorištenih doza sedmično, a taj se broj početkom maja smanjio na 2.1 milion.

Do sada su u SAD-u odobrena hitna upotreba vakcine za osobe starije od 16 godina, a proizvođači su započeli proces punog odobrenja korištenja za te dobne grupe.

Izvor: Agencije