Ruski avion presreo norveški avion iznad Barentzovog mora

Borbeni avion MiG-31 je danas presreo avion norveškog ratnog vazduhoplovstva iznad Barentzovog mora, spriječivši ga da uđe u ruski vazdušni prostor.

Nakon što je norveški avion spriječen da uđe u vazdušni prostor Rusije, ruski lovac se vratio u bazu (AP)
Nakon što je norveški avion spriječen da uđe u vazdušni prostor Rusije, ruski lovac se vratio u bazu (AP)

Borbeni avion MiG-31 je danas presreo avion norveškog ratnog vazduhoplovstva iznad Barentzovog mora, spriječivši ga da uđe u ruski vazdušni prostor, saopštila je press služba ruske Sjeverne flote, javlja Tanjug.

“MiG-31 iz Sjeverne Flote brzo je reagovao na uzbunu i podignut je kako bi identifikovao vazdušnu metu, odnosno, spriječio je da uđe u ruski vazdušni prostor. Ruska odbrana je identifikovala metu kao norveški P-3C Orion patrolni avion koji je letio iznad Barencovog mora. Stranim vojnim avionima nije dozvoljeno da prelaze rusku granicu”, navodi se u saopštenju pres službe, koje je prenio TASS.

Nakon što je norveški avion spriječen da uđe u vazdušni prostor Rusije, ruski lovac se vratio u bazu, dodaje se.

Sličan „incident“ i sredinom aprila

Sredinom prošlog mjeseca Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako je ruski borbeni avion MiG-31 presreo i pratio patrolne avione Sjedinjenih Američkih Država i Norveške iznad Barentzovog mora.

Ruski Nacionalni kontrolni centar za odbranu saopćio je kako je posada ruskog lovca identificirala zračne ciljeve kao patrolni avion američke avijacije P-8A Poseidon i patrolni avion P-3C Orion i provela ih iznad Barentzovog mora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Interfaks.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO