Nova pravila za ulazak u Austriju

Najavljeno je kako će se nova uredba orijentirati na klasifikaciju rizičnih regija na osnovu liste Evropske agencije za zdravstvo.

Za ulazak u Austriju ubuduće će postojati tri kategorije (EPA - Ilustracija)

Nakon popuštanja epidemioloških mjera, od 19. maja važit će i nova pravila za ulazak u Austriju, prenosi agencija Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ove evropske države trenutno radi na prilagođavanju nove uredbe u vezi sa pravilima za ulazak u Austriju, a koja uključuju i certifikate o vakcinaciji.

Najavljeno je kako će se nova uredba orijentirati na klasifikaciju rizičnih regija na osnovu liste Evropske agencije za zdravstvo ECDC.

Regije u bojama

Za ulazak u Austriju ubuduće će postojati tri kategorije: ulazak iz „zeleno“ kategorisanih država, za koje neće važiti nikavi preduslovi, te i ulazak iz „crvenih“ ili „narandžastih“ zemalja, za koje će biti uvedena obaveza posjedovanja dokaza o vakcinaciji, preležanoj infekciji ili negativni test.

Ukoliko neko u Austriju dolazi iz „tamno crvenih“ regija, on će morati sa sobom imati jedan od ova tri dokumenta i dodatno će morati u karantin.

Trenutno u Austriju ne mogu ulaziti turisti, već samo osobe sa boravkom, radi posla ili iz porodičnih i humanitarnih razloga, i to uz negativan PCR ili antigenski test, kao i desetodnevni karantin, koji se može prekinuti najranije petog dana izolacije uz negativan test.

Izvor: Agencije