Njemačka strahuje od povećanja broja izbjeglica preko ‘Balkanske rute’

Moramo nešto poduzeti kako bi spriječili porast broja migranata na problematičan nivo, rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Ograničenje broja migranata utječe na političku stabilnost u zemlji, kaže njemački ministar policije (EPA)
Ograničenje broja migranata utječe na političku stabilnost u zemlji, kaže njemački ministar policije (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer strahuje od povećanja broja ilegalnih migranata preko takozvane Balkanske rute, objavljeno je u utorak.

“Postoje pokazatelji koji ukazuju na to da se broj migranata osjetno povećava, naročito preko ‘Balkanske rute'”, rekao je on.

Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) je najavio da će tu problematiku tematizirati unutar demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu, prenosi Hina.

Društveni i politički problemi

“Moramo nešto poduzeti kako bi spriječili porast broja migranata na problematičan nivo”, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Seehofer, koji se nakon parlamentarnih izbora u septembru povlači iz aktivne politike, rekao je kako će teme migracija zasigurno biti aktuelne i prilikom primopredaje dužnosti.

Ukazao je na to da ograničenje broja migranata utječe na političku stabilnost u zemlji.

“U prošlosti se pokazalo da građani prihvaćaju dolazak izbjeglica ako se radi o brojkama od 200.000 godišnje. Kada je izbjeglica bilo osjetno više, to je sa sobom donijelo društvene i političke probleme”, kazao je Seehofer.

Demokršćanski političar je objasnio da je to koristilo ekstremno desnim strankama poput republikanaca.

Manji broj zahtjeva za azilom u 2020.

“Godine 2015. to je tematizirala i Alternativa za Njemačku”, dodao je Seehofer.

Prošle godine je u Njemačkoj podneseno 102.581 zahtjeva za azil, što je osjetno manje nego 2019. godine, kada je zahtjev podnijelo 142.509 migranata.

Organizacija za zaštitu izbjeglica Pro Asyl je početkom godine kritizirala ovaj pad broja migranata i objasnila kako  je on rezultat “rigoroznog zatvaranja evropskih granica”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO