Khamenei Palestincima: Pojačajte borbenu moć, suprotstavite se Izraelu

“Spiralna eskalacija” u Izraelu i Palestini mora se brzo dovesti do kraja, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha (Reuters)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pozvao je danas Palestince da izgrade svoju borbenu moć i da se suprotstave izraelskoj “brutalnosti”, jer Izraelci razumiju samo “jezik sile”, objavila je iranska državna televizija, prenosi Tanjug.

“Izraelci ne razumiju ništa drugo, nego jezik sile, tako da Palestinci moraju da pojačaju njihovu borbenu moć i otpor, i na taj način natjeraju kriminalce da se predaju i da zaustave svoja brutalna djela”, rekao je Khamenei, a prenio Reuters.

(EPA)

Maas: Napadi moraju prestati

Nakon što je Hamas saopštio da je nakon izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze lansirao više od 130 raketa prema Tel Avivu, ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Maas osudio je danas raketiranje Izraela i poručio da napadi moraju odmah prestati.

“Raketni napadi na Izrael su potpuno neprihvatljivi i moraju odmah biti obustavljeni. U ovoj situaciji Izrael ima pravo da se brani. Ova eskalacija nasilja ne može se ni tolerisati ni prihvatiti”, objavio je nemački šef diplomatije Heiko Maas na svom Twitter nalogu, prenio je Reuters.

“Spiralna eskalacija” u Izraelu i Palestini mora se brzo dovesti do kraja, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, javlja Anadolija.

Guterres je “jako tužan zbog saznanja o sve većem broju žrtava, uključujući i decu stradalu od izraelskih vazdušnih napada u Gazi i zbog izraelskih smrtnih slučajeva iz raketa lansiranih iz Gaze”, naveo je portparol Stephane Dujarric.

“Izraelske bezbjednosne snage moraju biti maksimalno suzdržane i kalibrisati svoju upotrebu sile. Neprimjereno lansiranje raketa i minobacača prema izraelskim populacijskim centrima je neprihvatljivo”, dodao je Dujarric.

Arapska liga krivi Izrael za eskalaciju nasilja

Generalni sekretar Arapske lige, Ahmed Aboul Gheit, danas je okrivio Izrael za eskalaciju nasilja na palestinskim teritorijama, upozorivši da bi izraelska politika mogla dovesti do eksplozivne situacije u Jerusalemu, pernosi Beta.

Gheit koji je na čelu Lige s 22 zemlje članice, govorio je na sastanku arapskih ministara spoljnih poslova o najnovijem nasilju izmedju Izraelaca i Palestinaca.

On je osudio, kako je rekao, provokativnu praksu Izraela kod džamije Al Aksa u Jerusalemu, i planirano iseljenje palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha u istočnom delu tog grada.

“Bili smo svjedoci jasne i otvorene provokacije izraelskog okupatora na čijoj je meti bila jedna od najvećih islamskih svetinja, i to u najsvetije vrijeme” Ramazana, rekao je Gheit i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da preduzme akciju.

Osuda predstavnika muslimanskih naroda

Skup predstavnika muslimanskih naroda osudio je postupke Izraela u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu, jednom od najsvetijih mjesta u islamu.

Hitni sastanak Organizacije za islamsku saradnju sa 57 članova održan je u utorak u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, kako bi predstavio jedinstveni odgovor muslimanskog svijeta na sve veće tenzije između Izraela i Palestinaca i najnovije nasilne konfrontacije u Jerusalemu.

U saopćenju, sastanak je osudio izraelska “stalna kršenja” svetosti džamije Al-Aksa, “barbarske napade” na vjernike i ograničenja kretanja Palestinaca u krugu naselja, javlja AP.

Navodi se da izraelske postupke smatra “provokacijom za muslimane širom svijeta i ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava”.

U saopćenju se poziva na međunarodnu zajednicu da Izrael smatra odgovornim za eskalaciju i da ga pritisne da zaustavi napade koji prijete “sigurnosti i stabilnosti regije”. Također je potvrđen dugogodišnji arapski stav podrške nezavisnoj palestinskoj državi čiji je glavni grad istočni Jerusalem.

Protesti u Madridu

Ispred Ambasade Izraela u Madridu, u Španiji, održani su protesti zbog izraelskih napada na Al-Aksu i Palestince u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), javlja Anadolija.

Demonstranti, među kojima su bili Španci i Palestinci, istaknuli su transparente na kojima je pisalo ”Pravda za Palestinu” te uzvikivali slogane ”Ubica Izrael”, ”Zaustavite genocid”, ”Živjela Palestina” i tome slično.

U pročitanom manifestu istaknuto je kako Izrael u Istočnom Al-Qudsu provodi ”etničko čišćenje” te je pozvana međunarodna zajednica da reaguje.

Za Anadoliju je govorila i Palestinka Suher.

“Kao neko ko živi u inostranstvu, veoma sam potresena onim što se događa u mojoj zemlji. Žao mi je što ne mogu biti uz svoj narod u borbi za zaštitu osnovnih ljudskih prava. Izrael ubija žene i djecu koji nemaju nikakve veze s trenutnim problemima”, kazala je ona.

Najavljen je nastavak protesta, a 15. maja u Madridu će biti održana protestna šetnja.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak napadom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Kasno navečer u ponedjeljak izraelska vojska je saopćila da izvodi žestoke zračne napade na Gazu i to kao odgovor na raketne napade koji su prethodno iz Gaze izvedeni ka izraelskim gradovima. Prema posljednjim informacijama, u tim napadima Izraelci su ubili 25 palestinskih civila, među kojima i devetero djece.

Osuda stiže i od Svjetske unije islamskih učenjaka

“Teroristička država Izrael najveća je prepreka pred mirom i blagostanjem u regiji”, poručeno je u zajedničkoj deklaraciji nakon vanrenog sastanka Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS), održanoj na poziv Uprave za vjerske poslove Republike Turske, javlja Anadolija.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas pročitao je završnu deklaraciju hitnog sastanka održanog zbog dešavanja u džamiji Al-Aksa i Al-Qudsu.

“Izraelski pokušaji zauzimanja zemlje na kojoj muslimani stoljećima žive u Al-Qudsu, deportacije i prisilnog iseljavanja palestinskog naroda iz njihovih domova predstavljaju zločin protiv čovječnosti, i kao takvi su neprihvatljivi. Teroristička država Izrael sa ovakvim stavovima najveća je prepreka pred mirom i blagostanjem u ovoj regiji”, naveo je Erbas.

U deklaraciji se navodi kako pitanje Al-Qudsa nije samo pitanje Palestinaca, već i cijelog muslimanskog svijeta.

“Okupatore ohrabruje neorganiziranost muslimana. Želimo jasno poručiti da će ummet islama jedinstveno, u svakom trenutku i po svim osnovama braniti Palestinu i Mesdžid al-Aksu”, naglašeno je, te dodano:

“Kako bi se osjetljivost Al-Qudsa i džamije Al-Aksa održala živom i snažnom u muslimanskim zemljama, poticat ćemo posjete Jerusalemu i provoditi zajedničke aktivnosti. Kako bi se borba za Al-Quds prenijela cijelom svijetu i u budućnost, radit ćemo zajedno na uspostavi istraživačkih centara o Al-Qudsu u muslimanskim zemljama”.

Izvor: Agencije