Kinesko stanovništvo imalo najmanji rast od kraja sedamdesetih

Broj stanovnika Kine povećao se za 5,38 posto, na 1,41 milijardu, pokazuju podaci popisa kineskog stanovništva objavljenog u utorak.

Kina zasad predviđa da će joj broj stanovnika vrhunac imati 2027. godine (Reuters)

Kinesko stanovništvo u desetljeću do 2020. raslo je najmanjom brzinom od uvođenja politike jednog djeteta krajem sedamdesetih.

Broj stanovnika Kine povećao se za 5,38 posto, na 1,41 milijardu, pokazuju podaci popisa kineskog stanovništva objavljenog u utorak. Kina stanovnike popisuje jednom u deset godina, posljednji put 2020. godine, navodi Reuters a prenosi Hina.

Prije deset godina najmnogoljudnija svjetska zemlja imala je 1,34 milijardi stanovnika.

Objava rezultata popisa očekivala se početkom aprila, a odgoda od nekoliko sedmica potaknula je tvrdnje da će konačni broj biti nepovoljan po komunistički režim, piše agencija France Presse.

Kontrola rasta stanovništva

Vlada u Pekingu je krajem prošlog mjeseca odbacila medijske izvještaje o navodnom prvom padu broja stanovnika od velike gladi pedesetih godina prošlog stoljeća koja je odnijela desetke miliona života.

Kina zasad predviđa da će joj broj stanovnika vrhunac imati 2027. godine.

Broj rođenih u azijskoj državi pada od 2017, usprkos tome što je godinu ranije ublažena politika jednog djeteta, uvedena krajem sedamdesetih godina kako bi se kontrolisao rast stanovništva.

Niz je razloga za usporavanje rasta kineskog stanovništva, poput sve manje brakova, visokih troškova stanovanja i obrazovanja te sve kasnijeg dobivanja djece zbog poslovnih karijera.

Demografi upozoravaju kako državi prijeti scenarij Južne Koreje ili Japana čije je stanovništvo znatno ostarjelo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO