Kijev tvrdi kako Rusija ima 100.000 vojnika blizu granice

Moskva je objavila da će povući trupe sa ukrajinske granice još prošlog mjeseca, nakon tenzija koje su uznemirile Zapad.

Moskva i Kijev su u sukobu od 2014. godine (EPA)

Rusija i dalje ima oko 100.000 vojnika koji se nalaze blizu granice s Ukrajinom i na aneksiranom Krimu, izjavio je u utorak šef ukrajinske nacionalne sigurnosti (SBU) Ivan Bakanov.

Rusija je objavila da će povući trupe sa ukrajinske granice još prošlog mjeseca, nakon tenzija koje su uznemirile Zapad, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken je prošle sedmice rekao da je i dalje veliki broj ruskih vojnika prisutan u oblasti blizu Ukrajine.

U sukobu od 2014. godine

Moskva i Kijev su u sukobu od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim i podržala separatističke snage u istočnim regijama Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je prošlog mjeseca upozorio na nagomilavanje ruske vojske na granicama Ukrajine te je pozvao Zapad da uvede nove sankcije Moskvi.

Tom prilikom pozvao je Moskvu da se vrati poštivanju sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine, gdje Rusija podržava snage koje se bore protiv ukrajinskih snaga u sukobu u kojem je prema navodima Kijeva poginulo 14.000 ljudi od 2014. godine.

Izvor: Agencije