Georgia prva u SAD ukinula građansko hapšenje

Ukidanje je podstaknuto ubistvom Afroamerikanca Arberyja za koga su sumnjali da je provalnik, a koji je samo džogirao ulicom.

Arbery je ubijen krajem februara u Brunswicku (Georgia) dok je džogirao na ulici. (EPA)
Arbery je ubijen krajem februara u Brunswicku (Georgia) dok je džogirao na ulici. (EPA)

Američka savezna država Georgia, podstaknuta ubistvom Afroamerikanca Ahmauda Arberyja lani u februaru za koga se sumnjalo da je provalnik, ukinula je zakon iz doba građanskog rata koji je dozvoljavao građanska hapšenja osumnjičenih kriminalaca, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na BBC.

Svih 50 američkih država ima zakone kojima je regulirana mogućnost da građani hapse, ali je u ponedjeljak Brian Kemp, republikanski guverner Georgije, potpisao zakon kojim je ta država prva u Sjedinjenim Američkim Državama ukinula takav propis.

U obraćanju zajedno sa guverenerom po objavljivanju odluke, Arberyjeva majka Wanda Cooper-Jones, poručila je kako se nada da će ova odluka države Georgije spasiti živote.

Arbery je ubijen krajem februara u Brunswicku (Georgia) dok je džogirao na ulici.

Osumnjičeni za njegovo ubistvo, Gregory i Travis McMichael, uhapšeni su dva i po mjeseca kasnije, pošto je u javnost došao snimak na kojem se vidi kako Arberyja presreću svojim vozilom, ulaze sa njim u raspravu, a potom Travis McMichael puca u njega.

Suđenje u oktobru

Otac i sin McMichael su se branili time navodeći kako su mislili da je Arbery lopov i krenuli su da ga uhapse jer država Georgia dozvoljava građansko hapšenje, a sve to je snimao William Bryan koji je optužen kao saučesnik u ubistvu i pokušaju da nezakonito uhapsi Ahmauda Arberyja.

Snimak, a i cijeli slučaj u kome se oklevalo sa hapšenjem osumnjičenih, izazvao je nezadovoljstvo u javnosti zbog još jednog potencijalnog nekažanjavanja zločina nad Afroamerikancima u SAD-u.

To je navelo zastupnike da ukinu zakon iz 1863. godine koji je građanima u Georgiji davao pravo da uhapse nekoga za koga smatraju da je počinio zločin, a koji je se u vrijeme kada je donijet koristio da bi se priveli odbjegli robovi i opravdao linč Afroamerikanaca.

Gregory McMichael (65), njegov 35-godišnji sin Travis i komšija Wililam Bryan, čekaju suđenje u Georgiji koje počinje u oktobru, na osnovu optužnice koja uključuje i ubistvo, zločin iz mržnje i pokušaj otmice, a sva trojica su se izjasnili da nisu krivi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO