FT: Republikanci sve više naginju trampizmu

Članovi Republikanske stranke koji vjeruju da mogu zabiti glavu u pijesak i čekati kraj ere Donalda Trumpa zavaravaju sami sebe, navodi britanski list.

Upad pristalica Donalda Trumpa u Capitol bio je opasan pokazatelj širenja i utjecaja dezinformacija (EPA)

Britanski list Financial Times piše da je Republikanska stranka u Sjedinjenim Američkim Državama poprimila obilježja kulta ličnosti i da, uprkos tome što je proteklo šest mjeseci od poraza Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, nijedan član stranke ne može osporiti njegovu tvrdnju da je Joe Biden ukrao izbore bez da se suoči s groznim posljedicama.

Novine su u uvodniku istaknule da republikanci koji vjeruju da mogu zabiti glavu u pijesak i čekati kraj Trumpove ere zavaravaju sami sebe, budući da bivši predsjednik radi na jačanju utjecaja u stranci i ne skriva namjeru da se kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Retorika je postala još opasnija

List je kritizirao republikansku ljutnju zbog odluke Nadzornog odbora Facebooka da se nastavi zabrana Trumpovog računa na toj digitalnoj platformi, što je odluka koju stranka vidi kao dio kulture odstranjivanja.

Financial Times je objasnio da je odluka da se suspendira Trumpov račun na poznatoj društvenoj mreži uslijedila nakon njegovog poticanja rulje koja je 6. januara napala Capitol Hill, u incidentu koji je bio najozbiljnija prijetnja američkoj demokratiji od građanskog rata.

Od tada je Trumpova retorika postala još opasnija.

Financial Times je skrenuo pažnju na cijenu koju su platili konzervativci predani načelima suprotnim Trumpovim stavovima, a jedan od najnovijih primjera toga je političarka Liz Cheney, treća republikanska članica u Zastupničkom domu, koja je članove stranke podsjetila da su prošlogodišnji izbori bili legitimni i da su napadi na Kongres bili pobuna.

Lojalni mijenjaju sposobne

List navodi da će Cheney gotovo sigurno biti smijenjena sa funkcije ove sedmice zbog takvih stavova, a to nema nikakve veze s ideologijom, jer je ona jedna od najkonzervativnijih figura u Zastupničkom domu.

Na njeno mjesto bi trebala doći članica stranke Elise Stefanik, koja se smatra umjerenijom, ali ima besprijekorne rezultate ponavljanja Trumpovih stavova, uključujući njegovo mišljenje o prevari na posljednjim predsjedničkim izborima.

Financial Times piše da će Cheney hrabrost da izrazi svoje mišljenje koštat utjecaja u stranci i položaja u distriktu Wyoming, u kojem živi, u korist osobe lojalne Trumpu, kao i da su drugi principijelni članovi Republikanske stranke, među kojima su Adam Kinzinger, zastupnik iz Illinoisa, također u opasnosti.

Biden na terenu bez protivnika

List je istaknuo da Trump predstavlja prijetnju nadama svoje stranke da povrati kontrolu nad Kongresom na izborima na sredini mandata sljedeće godine te na predsjedničkim izborima dvije godine nakon toga.

Iako je izgubila predsjedničke izbore, Republikanska stranka je prošla daleko bolje na nepredsjedničkim izborima, a glasovi miliona birača koji su glasali za Bidena na tim su izborima pripali republikancima.

U uvodniku lista se zaključuje je da je Trump najveći dobitak za demokrate, jer okupira pažnju svoje stranke u traganju za hereticima u svojim redovima, ostavljajući Bidena na terenu bez protivnika.

Izvor: Agencije