Bugarska: Janev privremeni premijer, vanredni izbori 11. jula

Političke partije vratile su mandate, pa su novi izbori bili jedini put za izlazak iz političkog ćorsokaka.

Predsjednik Rumen Radev je svog sekretara za sigurnost i odbranu imenovao za privremenog premijera (Reuters)

Bugarski predsjednik Rumen Radev raspisao je u utorak vanredne parlamentarne izbore za 11. juli i imenovao svog sekretara za sigurnost i odbranu Stefana Janeva za privremenog premijera, koji će do tada voditi vladu.

Janev je bio zamjenik premijera i ministar odbrane u prvoj prelaznoj vladi Radeva, imenovanoj 2017. godine, i jedan je od njegovih najbližih saveznika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Asen Vasilev, bivši privremeni ministar ekonomije tokom 2013. godine, trebao bi biti ministar finansija u prelaznoj vladi, potvrdili su izvori bliski ovom pitanju.

Propali pokušaji da se formira vlada

Glavni zadaci prelaznog kabineta bit će upravljanje pandemijom korona virusa i provođenje narednih parlamentarnih izbora, pošto izabrani parlamentarni saziv nije uspio osigurati većinu za vladu.

Poslije izbora 4. aprila propali su svi pokušaji da se formira vlada.

Poslije partije GERB desnog centra dosadašnjeg premijera Bojka Borisova i nove stranke ITN, koju predvodi TV voditelj i pjevač Slavi Trifunov, mandat za formiranje vlade vratili su i socijalisti, pa su novi izbori bili jedini put za izlazak iz političkog ćorsokaka.

Izvor: Agencije