Italija: Arheolozi pronašli ostatke devet neandertalaca

Vjeruje se da je riječ o odraslim osobama, a riječ o izvanrednom otkriću, koje se po važnosti može usporediti s pronalaskom ostataka Krapinskog pračovjeka.

Sve do 1939. špilja Guattari bila je potpuno zatvorena, poput neke vrste 'vremenske kapsule' (Reuters)

Italijanski arheolozi u špilji Guattari, prahistorijskom arheološkom nalazištu, smještenom stotinjak metara od obale Tirenskog mora između Rima i Napulja, pronašli su ostatke devet neandertalaca te ostatke životinja i biljaka, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Vjeruje se da je riječ o odraslim osobama, a ministar kulture Dario Franceschini ocijenio je da je riječ o “izvanrednom otkriću, koje se po važnosti može usporediti s pronalaskom ostataka Krapinskog pračovjeka”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Špilja Guattari nalazi se u regiji Laciju i otkrivena je slučajno prije 80 godina.

Ostaci stari između 50.000 i 68.000 godina

Ministarstvo kulture izvijestilo je da su ostaci stari između 50.000 i 68.000 godina, a najstariji datiraju iz razdoblja od prije 90.000 i 100.000 godina.

Francesco Di Mario, koji je vodio projekt iskopavanja, rekao je da otkriće upućuje na postojanje neandertalske populacije koja je na tome području mogla biti prilično brojna.

Mjesni antropolog Mario Rubini smatra da će otkriće baciti “novo i važno svjetlo na historiju naseljavanja Italije”.

Najnoviji nalazi otkriveni su nakon pokretanja zadnjeg istraživanja, započetog u oktobru 2019. godine u špilji Guattari, na koju je grupa građevinskih radnika slučajno naišla u februaru 1939. godine.

Sve do 1939. godine bila je potpuno zatvorena, poput neke vrste “vremenske kapsule”, zbog odrona koji je zatvorio ulaz, pa je sve što se nalazilo u špilji bilo potpuno netaknuto.

Najbliži drevni rođaci modernog čovjeka

Na arheološkim snimkama vide se kosti, dijelovi lobanje i ostaci drugih dijelova tijela.

Neandertalci, najbliži drevni rođaci modernog čovjeka, naseljavali su Evropu i dio Azije prije oko 40.000 godina.

Nejasno je što ih je pokosilo i ubilo, a neke teorije uključuju nemogućnost prilagodbe klimatskim promjenama i pojačanu konkurenciju modernih ljudi.

Arheolozi su uz kosti neandertalaca pronašli i na hiljade životinjskih kostiju.

Izvor: Agencije