Škotska premijerka: Nije pitanje da li će biti referenduma, nego kada

Glasovi na izborima dokazali su da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje, rekla je Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon je ponovila da joj je namjera da osigura narodu Škotske da može birati svoju budućnost (EPA)

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon rekla je u telefonskom razgovoru britanskom premijeru Borisu Johnsonu da nije pitanje da li će drugi referendum o nezavisnosti Škotske biti održan, nego kada.

Nakon pobjede na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima Škotske nacionalne partije (SNP), koja se zalaže za nezavisnost Škotske, Johnson je ranije danas pozvao lidere u Velikoj Britaniji na pregovore o uniji.

Kako je saopšteno iz SNP-a, Sturgeon je u razgovoru ponovila da joj je namjera da osigura narodu Škotske da mogu birati svoju budućnost kad se završi kriza izazvana korona virusoim, prenosi Tanjug, pozivajući se na Sky News.

Portparol stranke škotske premijerke je naveo da je ona naglasila da joj je neposredan fokus na borbi protiv pandemije i oporavku, kao i da će nova škotska vlada na tome sarađivati sa britanskom valdom “dokle god to bude bilo moguće”.

Johnson protiv novog referenduma

Sturgeon je rekla da su glasovi na izborima dokazali da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje i da će svaki političar iz Londona koji bude stajao na putu biti suočen s demokratskom voljom škotskog naroda.

Johnson, kako je ranije objavio AP, ima glavno ovlaštenje o dozvoli za održavanje još jednog referenduma o sticanju nezavisnosti Škotske.

On uporno tvrdi da je to pitanje riješeno na referendumu 2014. godine na kojem se 55 posto škotskih glasača izjasnilo da ostane u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije