Nekoliko Palestinaca ubijeno u raketnom napadu Izraela na Gazu

Hamas je prije toga ispalio rakete na Izrael, aktivirajući sirene upozorenja u Jerusalemu i blizu granice s Gazom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je danas da je palestinska  grupa Hamas “prešla crvenu liniju” raketnim napadom na Jerusalem i najavio oštar odgovor.

“Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo”, istakao je Netanijahu, prenosi AP.

On je naveo da će se borbe još neko vrijeme nastaviti.

Požar u komlpeksu džamije Al-Aksa

Ashraf al-Qidra, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi rekao je za Al Jazeeru da je 20 Palestinaca ubijeno u izraelskoj raciji na Pojas Gaze.

Al Jazeerinom reporteru Walidu Mahmoudu je rekao da je u zračnim napadima također ozlijeđeno još 65 ljudi.

Ogromni požar izbio je u ponedjeljak navečer u jerusalimskom kompleksu džamije Al-Aksa, vidljivom iz raznih dijelova grada.

Uzrok požara na trećem najsvetijem mjestu u islamu nije se mogao odmah potvrditi, ali uslijedio je nakon juriša izraelskih policijskih snaga za koji su medicinari rekli da je iza sebe ostavio ranjenu 331 osobu.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ozbiljno se brine zbog eskalacije nasilja u Izraelu dok se napetosti tinjaju u Jeruzalemu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Nastavljamo pažljivo pratiti nasilje u Izraelu. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog situacije, uključujući nasilna sučeljavanja koja smo vidjeli posljednjih dana “, rekla je Psaki.

Dnevni list na hebrejskom jeziku Yedioth Ahronoth javlja da je Izraelsko ministarsko vijeće donijelo odluku o pokretanju velikih zračnih udara na Gazu.

Odobreni napadi bit će usmjereni na stanove vojnih komandanata, saopćila je izraelska vojska.

Izraelski mediji, osim toga, javljaju da je rapoređeno nekoliko proturaketnih baterija u okviru Željezne kupole na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Izraela.

Izraelska vojska rekla je da je započela uzvratne zračne udare na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, budući da je Hamas potvrdio da je jedan od njenih zapovjednika ubijen.

“Počeli smo, a ponavljam i započeli, napadati vojne ciljeve u Gazi”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus novinarima nakon što je Hamas ispalio raketnu salvu prema Izraelu, uključujući Jeruzalem.

Conricus je potvrdio da su izraelske snage gađale “vojnog operativca Hamasa”, dok su izvori Hamasa u Gazi potvrdili za AFP da je jedan od njegovih zapovjednika ubijen.

Hamas ispalio rakete na Izrael

Hamas je rekao da je ispalio rakete na Izrael, aktivirajući sirene upozorenja u Jerusalemu i blizu granice s Gazom, kao odgovor na ozljedu više od 300 Palestinaca nakon racije izraelske policije na kompleks džamije Al-Aksa.

Izrael je također izveo raketni napad na sjeveru Gaze, u kojem je najmanje devet Palestinaca ubijeno a nekoliko ih je ranjeno, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Među žrtvama je troje djece, rekao je jedan svjedok za Al Jazeeru.

Izraelska vojska još nije izdala saopćenje o napadu.

Hamas, skupina koja kontrolira pojas Gaze, dala je Izraelu ultimatum da odbaci svoje snage u Al-Aksi i drugoj jerusalemskoj točki do 18 sati. (1500 GMT).

Abu Obeida, glasnogovornik Hamasova vojnog krila, rekao je da je raketni napad odgovor na ono što je nazvao izraelskim “zločinima i agresijom” u Jerusalemu. “Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro razumjeti”, rekao je.

Zaprijetio je novim napadima ako Izrael ponovno napadne kompleks Al-Aksa ili izvrši deložaciju palestinskih porodica istočnom Jerusalemu.

(EPA)

Otkazan marš

Organizatori židovskog nacionalističkog marša Starim gradom otkazali su događaj pozivajući se na policijska ograničenja, ali mnoštvo će se i dalje okupljati kod Zapadnog zida.

“Pohod zastava je otkazan”, rekla je fondacija Am Kalavi koja organizira procesiju “Dan Jerusalema”, godišnja zastava Dana Jerusalema Mart obilježava dan kada je Istočni Jerusalem bio ilegalno okupiran 1967. godine – potez koji većina međunarodne zajednice nije prepoznala.

Objava je uslijedila nakon što je policija prisilila učesnike marša da promijene rutu i izbjegnu ulazak u Stari grad kroz tačku Vrata Damaska.

Hamasov ultimatum

Hamas je Izraelu dao ultimatum da povuče snage na dvije jeruzalemske tačke, što je povećalo mogućnost raketnih napada iz Gaze nakon što je više od 300 Palestinaca ozlijeđeno u sukobima s izraelskom policijom ispred džamije al Aksa.

Nije bilo izravnog izraelskog odgovora na prijetnju skupine koja kontrolira pojas Gaze.

U Gazi je glasnogovornik Hamasa rekao da je vodstvo zajedničkog zapovjedništva oružanih pokreta u palestinskoj enklavi Izraelu postavilo “ultimatum do 18 sati. (1500 GMT) “za povlačenje svojih sigurnosnih snaga iz kompleksa džamije Al-Aksa i jerusalemske četvrti Sheikh Jarrah.

Izraelska vojska odgodila vojnu vježbu

Izraelska vojska saopćila je da je na jedan dan obustavila veliku vježbu kako bi usredotočila napore na pripremu za moguću eskalaciju dok tinjaju napetosti u Jerusalemu.

Izraelske oružane snage planirale su započeti svoju najveću vježbu u posljednjih 30 godina, pod kodnim nazivom “Vatrene kočije”.

No, nakon procjene situacije, načelnik glavnog štaba general-pukovnik Aviv Kohavi odlučio je obustaviti vježbu za sljedeći dan i naložio je snagama “da sve napore usredotoče na pripreme i spremnost za scenarije eskalacije”, navodi se u vojnoj izjavi.

Izrael je također pojačavao snage na okupiranoj Zapadnoj obali i oko pojasa Gaze.

(EPA)

Erdogan poručio da je Turska uz Palestinu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako će ta zemlja uvijek podržavati palestinsko pitanje, biti uz braću Palestince i braniti dostojanstvo Al-Qudsa, javlja Anadolija.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da je Erdogan danas odvojeno razgovarao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i političkim liderom pokreta Hamasa Ismailom Haniyehom.

Erdogan je tokom tih telefonskih razgovora s palestinskim čelnicima najoštrije osudio izraelske napade na Palestince i kompleks Al-Akse u Al-Qudsu i okarakterizirao ih terorizmom.

“Erdogan je najavio da će uraditi sve kako bi cijeli svijet, na čelu s muslimanskim zemljama, ustao protiv terora i okupacije koju provodi Izrael”, navodi se u saopćenju.

(Anadolija)

Marš izraelskih doseljenika

Deseci židovskih naseljenika, predvođeni Itamarom Ben-Gvirom, krajnje desnim članom Knesseta, marširali su do četvrti Sheikh Jarrah i promatrali kako izraelske snage napadaju palestinske stanovnike i prosvjednike.

Ranije je Mustafa Barghouti, čelnik stranke Palestinska nacionalna inicijativa, nazvao  izraelski napad na džamiju Al Aqsa “kaznenim djelom”.

Barghouti, koji je bio prisutan u kompleksu tokom izraelskog napada, rekao je da je Izrael prekršio sva ljudska prava napadajući ljude u džamiji.

“Jedna od najšokantnijih scena koju sam vidio je kada su napali medicinare prve pomoći koji su napadnuti i pretučeni bez ikakvog razloga – osim kako bi pružili prvu pomoć ozlijeđenim ljudima”, rekao je.

“To je neprihvatljivo … ovo je rasističko ponašanje izraelske vojske koja prakticira apartheid i diskriminaciju”, dodao je.

Sukob izraelske policije i demonstranata

Izraelska policija danas se ponovo sukobila sa palestinskim demonstrantima u Starom gradu u Jerusalemu.

Policajci su suzavcem i šok bombama rastjerivali demonstrante koji su na njih bacali kamenice i druge predmete.

Policija je rekla da su demonstranti bacali kamenice sa mjesta na kojem se nalazi džamija Al-Aksa na obližnji put.

Palestinci su naveli da su policajci ispaljivali šok bombe, a portparol Islamske uprave Waqf je rekao da je povrijeđeno desetine ljudi, prenosi agencije Beta pozivajući se na AFP.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je u međuvremenu kako je povrijeđeno 305 osoba, od kojih je 228 u bolnici i najmanje ih je pet u kritičnom stanju.

Sukobi su krenuli rano jutros. Tokom okupljanja Palestinci su poslali poruke kako neće odstupiti od Al-Akse i da su spremni žrtvovati se za nju, izvijestila je turska novinska agencija Anadolija.

Palestinski Crveni polumjesec je najprije naveo da je troje povrijeđenih prenijeto u bolnicu, ali je nešto kasnije rečeno da je hospitalizovano 50 ljudi, a da ih je na stotine povrijeđeno (AFP)

Policija je još jutros zabranila Jevrejima da ulaze na Brdo hrama na današnji dan koji slave kao Dan Jerusalema, osvajanje istočnog dijela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana.

Odluka o zabrani donijeta je nekoliko sati prije planiranog marša izraelskih nacionalista kroz muslimanski kvart Starog grada, što se događa svake godine i smatra provokativnim pokazivanjem jevrejske hegemonije.

Istočni Jerusalem jedan je od teritorija koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Pregovori o nastanku palestinske države, koji su se održavali pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, prekinuti su još 2014. jer Izrael smatra da je čitav Jerusalem izraelski glavni grad, status koji velika većina međunarodne zajednice ne priznaje.

Tenzije proteklih sedmica nastale su i zbog prijetnji palestinskim porodicama u dijelu grada Šeik Džarah u istočnom Jerusalemu, kako bi se iselile i oslobodile prostor za židovske stanovnike.

O tom pitanju je u ponedjeljak trebalo biti održano saslušanje na Vrhovnom sudu, no otkazano je „u svjetlu aktualnog konteksta“.

SAD zabrinut zbog deložacija palestinskih porodica

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan u nedjelju je u telefonskom razgovoru s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost izrazio  “ozbiljne zabrinutosti” zbog nasilnih sukoba u Jerusalemu posljednjih dana, saopćila je Bijela kuća.

Sullivan je “također ponovio ozbiljne zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država glede potencijalnih deložacija palestinskih porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah”, navela je Bijela kuća u saopćenju o razgovoru Sullivana s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom.

“Oni su se složili da su raketiranja i slanje zapaljivih balona iz Gaze prema Izraelu neprihvatljivi i za osudu”, dodala je Bijela kuća, prenosio Hina pozivajući se na Reuters.

Sukobi i nasilni incidenti događali su se gotovo svake noći u Jerusalemu, svetom gradu za muslimane, kršćane i Židove, od početka Ramazana 13. aprila.

Napetosti su u petak navečer prerasle u ozbiljan sukob između izraelske policije i Palestinaca blizu džamije Al-Akse, treće po važnosti džamije za muslimane, usred ramazanskog mjeseca.

U subotu navečer palestinska je mladež bacala kamenje i rušila policijske barikade na ulicama koje vode do gradskih vrata u Starom gradu, a policajci na konjima rastjerivali su ih koristeći vodene topove i šok bombe.

Washington je u subotu rekao da je “duboko zabrinut” razvojem događaja te da želi “da se vlasti prema stanovništvu odnose s poštovanjem i suosjećanjem”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je, nakon višednevnih nereda i međunarodne osude planiranih deložacija Palestinaca iz domova i sa zemlje koju svojom smatraju židovski doseljenici, rekao da Izrael “oštro odbija” pritisak izvana čija je svrha da se u Jerusalemu ne nastavi izgradnja.

Čelnik UN-a od Izraela traži suzdržanost

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također vjeruje da Izrael “mora iskazati maksimalnu suzdržanost i poštivanje prava na mirno okupljanje”, rekao je u nedjelju glasnogovornik UN-a.

“Glavni sekretar izražava svoju duboku zabrinutost zbog nastavka nasilja u okupiranom istočnom Jerusalemu, kao i mogućih deložacija palestinskih porodica iz njihovih domova”, rekao je u izjavi glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

“On poziva Izrael da prekine s rušenjima i deložacijama”.

Guterres poziva da se poštuje status quo na svetim mjestima, rekao je Dujarric.

Izvor: Agencije