Američke vrijednosti ne trebaju biti privlačnije od kineskih

Profesor Stephen Walt, u članku objavljenom na web stranici ‘Foregin Policy’, pozvao je Amerikance da prestanu pretpostavljati da je skup američkih vrijednosti bolji od kineskih.

Ni Amerika ni Kina ne predstavljaju stvarnu prijetnju suverenitetu ili nezavisnosti jedna drugoj (Reuters)
Ni Amerika ni Kina ne predstavljaju stvarnu prijetnju suverenitetu ili nezavisnosti jedna drugoj (Reuters)

Stephen M. Walt, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Harvard, pozvao je Amerikance da prestanu pretpostavljati da je skup američkih vrijednosti bolji od kineskih, rekavši da bi se kineske vrijednosti mogle učiniti privlačnijim na mnogim mjestima u svijetu.

U članku objavljenom na američkoj web stranici Foreign Policy, Walt je objasnio kako ni Amerika ni Kina ne predstavljaju stvarnu prijetnju suverenitetu ili nezavisnosti druge.

S obzirom na to da posjeduju nuklearno oružje, što postavlja još strožija ograničenja na sposobnost bilo koje od te dvije države da drugoj nameće svoju volju, “stoga će, sviđalo se to nekome ili ne, ove dvije moćne države morati koegzistirati još dugo jedna s drugom.”

Čija će pravila dobiti podršku?

Prema njegovim riječima, neki aspekti kinesko-američkog natjecanja bit će materijalne prirode, jer svaka od njih nastoji razviti superiorne sposobnosti umjetne inteligencije, zelene energetske tehnologije i biomedicinske proizvode, zajedno s naprednijim vojnim sposobnostima.

Ali, veći dio natjecanja bit će oko vrijednosti, jer svaka zemlja nastoji braniti i promovirati pravila ili norme za koje vjeruje da bi se na njima trebao temeljiti globalni poredak.

Stoga se postavlja pitanje: Čija će pravila u konačnici dobiti najviše podrške širom svijeta?

Walt je naglasio da je mala vjerovatnoća da će bilo koja od dvije zemlje pretvoriti onu drugu u svoju preferiranu političku ideologiju.

Kina neće postati višestranačka demokratija, a SAD neće biti kapitalistički režim jednostranačke države.

Kineski standardi naglašavaju regionalni suverenitet, nemiješanje i prihvatanje međunarodnog poretka koji obuhvata različite političke sisteme, a prioritet se daje potrebama skupine, kao što je ekonomska sigurnost nad pravima ili slobodama pojedinca.

Favoriziranje liberalne vrijednosti

Ukratko, Kina traži “svjetski poredak siguran za autokratiju”, smatra autor.

Suprotno tome, SAD već dugo promovira svjetski poredak u kojem se favoriziraju takozvane liberalne vrijednosti zasnovane na uvjerenju da sva ljudska bića imaju određena neotuđiva prava i da su u njima jednaki, među kojima su pojedinačne političke i građanske slobode i demokratski sistem.

Sjedinjene Američke Države ugradile su ove vrijednosti u dokumente i povelje Ujedinjenih naroda i drugih institucija koje vode, poput NATO-a.

Iako se dvije države nisu pridržavale ovih normativnih deklaracija, to nije “prazna retorika”, dodaje Walt.

Potom postavlja pitanje o skupu kriterija koji bi mogli pobijediti, rekavši da će čvrsta snaga i očigledan materijalni uspjeh igrati glavnu ulogu u pobjedi, jer ekonomska veličina utječe na proračune drugih zemalja.

Suštinske privlačnosti samih ideja

Također, trebamo uzeti u obzir i suštinske privlačnosti samih ideja: Pitamo se postoji li vjerovatnoća da su liberalne norme koje su usvojili Amerika i njeni najbliži saveznici privlačnije drugima od kineske otvorene odbrane nacionalnog suvereniteta, opetovanog naglašavanja nemiješanja i insistiranja na tome da različite države imaju pravo na razvoj političkih institucija u skladu sa svojim vlastitim kulturama i povijesnim iskustvima?

Zaključio je kako bi bilo pametnije to ne pretpostavljati, jer bi se kineski preferirani niz pravila vjerovatno pokazao privlačnim na mnogim mjestima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO