Online sastanak istoka NATO-a, učestvuje i Biden

Na sastanaku Bukureštanske devetke fokus će biti usmjeren na zabrinutost zbog pokušaja Rusije da ponovo uspostavi svoj utjecaj na njihovu regiju.

Na samitu NATO-a u junu fokus će biti na napetim odnosima s Rusijom i Kinom (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden pridružit će se u ponedjel videovezom sastanku čelnika istočnoevropskih država članica NATO-a koji se održava u Bukureštu, saopćeno je iz kabineta rumunskog i poljskog predsjednika.

Na sastanaku predsjednika takozvane Bukureštanske devetke fokus će biti usmjeren na zabrinutost zbog pokušaja Rusije da ponovo uspostavi svoj utjecaj na njihovu regiju, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Domaćin sastanka, rumunski predsednik Klaus Iohannis, objavio je na Twitteru da mu je drago što može poželjeti dobrodošlicu Bidenu i da je sastanak priprema za samit NATO-a koji će biti održan 14. juna u Briselu.

Napeti odnosi s Rusijom i Kinom

Naveo je kako će tema sastanka biti odbrana i odvraćanje u istočnom bloku Alijanse i da će na njemu učestvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Bukureštansku devetku čine Rumunija, Poljska, Bugarska, Češka, Mađarska i Slovačka te tri baltičke države, Estonija, Latvija i Litvanija.

Svih devet država su tokom Hladnog rata bile pod kontrolom Moskve, tri baltičke države bile su dio Sovjetskog saveza, a danas su sve članice NATO-a i Evropske unije.

Na samitu NATO-a u junu fokus će biti na napetim odnosima s Rusijom i Kinom, na povlačenju trupa iz Afganistana i na budućnosti vojnog saveza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO