Netahyahu: Nastavit ćemo graditi u Jerusalemu

Izraelski premijer odbija međunarodne osude planiranog izbacivanja Palestinaca iz domova u Istočnom Jerusalemu.

U protekle dvije noći, u Jerusalemu su zabilježeni žestoki sukobi između izraelskih snaga sigurnosti i Palestinaca (EPA)
U protekle dvije noći, u Jerusalemu su zabilježeni žestoki sukobi između izraelskih snaga sigurnosti i Palestinaca (EPA)

Izrael “čvrsto odbija” pritisak da se ne gradi u Jerusalemu, izjavio je danas premijer Izraela Benjamin Netanyahu, nakon nekoliko dana nereda i povećane međunarodne osude zbog planiranih izbacivanja Palestinaca iz domova u gradu, za koji Jevreji kažu da je njihov.

Tenzije u oblasti Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu su se pretvorile u svakodnevne sukobe, a Washington je u subotu saopštio da je “duboko zabrinut” i zatražio od izraelskih vlasti da “pristupe stanovnicima sa saosećanjem i poštovanjem”.

Istočni Jerusalem je među teritorijama koje Palestinci vide u svojoj budućoj državi.

No, Izrael smatra cijeli Jerusalem svojim glavnim gradom, ali taj status nije priznat u međunarodnoj zajednici.

„Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalemu. Na moje žaljenje, ovaj pritisak se povećao u posljednje vrijeme”, rekao je Netanyahu tokom televizijskog obraćanja uoči državne komemoracije izraelskog osvajanja Istočnog Jerusalema u ratu 1967. godine.

‘Imamo pravo graditi Jerusalem’

„Također kažem našim najboljim prijateljima: Jerusalem je glavni grad Izraela i kao što svaka nacija gradi u svom glavnom gradu i širi ga, imamo pravo da gradimo Jerusalem. To smo radili i nastavit ćemo”, dodao je Netanyahu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tenzije u Istočnom Jerusalemu su se prošlog mjeseca pretvorile u sukobe između izraelske policije i Palestinaca oko Al-Akse, treće najsvetije islamske džamije.

Netanyahu je rekao da Izrael dozvoljava slobodu vjere, ali da “neće dozvoliti nikakvim ekstremističkim elementima da naruše mir u Jerusalemu”.

„Nećemo dozvoliti nasilje”, poručio je Netanyahu.

U protekle dvije noći, u Jerusalemu su zabilježeni žestoki sukobi u kojima su u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti povrijeđene stotine Palestinaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO