Kina odbacila kritike NASA oko pada rakete u Indijsko more

Kineski mediji su javili jučer da su ostaci najveće kineske rakete pali u Indijski okean.

Bill Nelson, šef NASA-e, izjavio je da Kina ne ispunjava odgovorajuće standarde u pogledu njenog svemirskog otpada (Reuters)

Kina je danas kritikovala komentare NASA-u u kojima se Peking optužuje da “nije ispunio odgovarajuće standarde” u vezi sa svemirskim otpadom, podsjećajući SAD na “romantično” medijsko izvještavanje o raketi “SpaceX” koja je u martu pala na jednu farmu.

Portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je, na redovnoj konferenciji za novinare, odbacila komentar NASA da Kina ne ispunjava svoju dužnost da “odgovorno i transparentno djeluje u svemiru”, prenosi Tanjug.

Portparolka je izjavila da je Peking nezadovoljan dvostrukim standardima u izvještavanju o istraživanju svemira, ukazujući na histeriju oko potencijalne štete izazvane ponovnim ulaskom kineske rakete ” Long March-5B” u Zemljinu atmosferu tokom vikenda.

Kina se žali na ‘dvostruke standarde’

“Također želim da kažem da neki američki mediji i neki ljudi očigledno imaju dvostruke standarde po ovom pitanju. Svi se možemo prisjetiti da su, u martu ove godine, kada je raketa u SAD-u pala na farmu, američki mediji koristili romantične riječi poput “zvijezde padalice koje osvjetljavaju noćno nebo” i “blistav svjetlosni šou”, izjavila je portparolka.

Hua je, komentare SAD-a i još nekih zapadnih zemalja iznijete u proteklih nekoliko dana u vezi sa ponovnim ulaskom kineske rakete u atmosferu Zemlje, okarakterisala kao pretjerivanje, dodajući da raketa nije nanijela štetu tokom ponovnog ulaska u atmosferu planete.

Komentari portparolke su uslijedili nakon što je Bill Nelson, šef NASA-e, izjavio da Kina ne ispunjava odgovorajuće standarde u pogledu njenog svemirskog otpada.

Kineski mediji su javili jučer da su ostaci najveće kineske rakete pali u Indijski okean, pri čemu je najveći dio njenih komponenti uništen prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

Izvor: Agencije