Svjetski čelnici pozivaju na smirivanje tenzija u Jerusalemu, UN bez zajedničke deklaracije

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak o nasilju u Jerusalemu ali je sastanak završen bez dogovora o zajedničkoj deklaraciji.

Palestinci u Jerusalemu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica (Reuters)
Palestinci u Jerusalemu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica (Reuters)

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da su raketni napadi palestinskih oružanih grupa u pojasu Gaze na Izrael “neprihvatljiva eskalacija” nasilja.

Price je ovo kazao na redovnom brifingu za novinare, dodajući da su Sjedinjene Američke Države “u potpunosti angažirane” na promovisanju smanjenja tenzija u Jerusalemu.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden izrazio zabrinutost zbog rasta tenzija u Izraelu.

“Nastavljamo pažljivo pratiti nasilje u Izraelu. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog situacije, uključujući nasilne sukobe koje smo vidjeli posljednjih dana”, rekla je Psaki.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je danas hitan sastanak o nasilju u Jerusalemu ali je sastanak završen bez dogovora o zajedničkoj deklaraciji, pošto je SAD ocijenio da “javna poruka nije primjerena u ovoj fazi”, saopštili su diplomatski izvori.

Ti izvori su naveli da će biti nastavljeni pregovori o usvajanju drugog teksta koji je Norveška predložila, prenosi Beta.

U prvom tekstu koji su predložili Tunis i Kina traži se da Izrael obustavi aktivnosti kolonizacije, rušenja i protjerivanja Palestinaca uključujući i u istočnom dijelu Jerusalema.

Vijeće sigurnosti UN-a u tekstu izražava veliku zabrinutost zbog rastućih tenzija i nasilja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, gdje je tokom sukoba danas povrijeđeno nekoliko stotina ljudi.

U dokumentu se ističe značaj suzdržavanja od preduzimanja jednostranih mjera koje bi pojačale tenzije.

Diplomatski izvori naveli su da je SAD objasnio da “djeluju iza kulisa” kako bi se smirila situacija i da u “ovoj fazi” deklaracija UN ne bi mogla da pomogne.

EU pozvala na smirivanje situacije

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je sve strane da poštuju status quo na svetim mjestima u Jerusalemu.

“Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih sukoba i nasilja, uključujući i ono jutros. Apelujem na sve strane da poštuju status quo na svetim mjestima”, rekao je Borrell na konferenciji za medije, nakon sastanka sa ministrima vanjskih poslova EU.

Borrell je također ponovio prethodne izjave bloka u kojima se osuđuje deložacija palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah i drugih područja okupiranog Istočnog Jerusalema, prenosi Anadolija.

Naglasio je da su ove akcije “predmet ozbiljne zabrinutosti” za EU, jer su nezakonite prema međunarodnom humanitarnom pravu i “samo podstiču tenzije na terenu”.

“Važno je da se učini sve što je moguće kako bi se izbjeglo podgrijavanje tenzija”, naglasio je Borrell, pozdravljajući odluku izraelskih vlasti da zaustave jevrejske vjernike da pristupe toj lokaciji kao “pozitivnu koja može smiriti situaciju”.

Poruka Erdogana

Turska će mobilisati cijeli svijet, posebno islamski, “kako bi zaustavila izraelski teror nad Palestincima i okupaciju”, izjavio je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan.

On je u telefonskim razgovorima sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i političkim liderom pokreta Hamas Ismailom Haniyehom ponovio da Ankara podržava ciljeve Palestinaca i da će stajati uz njih, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

Erdogan je tokom telefonskih razgovora s palestinskim čelnicima najoštrije osudio izraelske napade na Palestince i kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalemu, upozorivši da je u pitanju “terorizam”, prenijela je agencija Anadolija.

“Osudio sam ove podmukle napade koji vrijeđaju savjest, ne samo muslimana, već i cijelog čovječanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se cijeli svijet mobilisao, posebno islamski, kako bi se zaustavio teror i okupacija”, napisao je Erdogan na Telegramu poslije razgovora.

Osuda Turske

Turska je osudila nastavak izraelskih napada na Palestince kod džamije Al-Aksa.

“Osuđujemo nastavak operacija izraelskih sigurnosnih snaga koje ispaljuju granate i koriste silu protiv palestinskih civila, vjernika kod džamije Al-Aksa kao i kršenje svetosti Harama Al-Sharifa, uprkos svim pozivima međunarodne zajednice. Očekujemo da će ovi napadi biti zaustavljeni što je prije moguće”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Ministarstvo je ponovilo poziv administraciji Izraela da preduzme neophodne mjere kako bi zaustavili napade jevrejskih grupa i sigurnosnih snaga kod džamije.

Kako su dodali, tužni događaji koji su se nastavili tokom mjeseca ramazana još jednom su pokazali značaj međunarodne zaštite palestinskih civila u okviru odluka Organizacije za islamsku saradnju i Generalne skupštine UN, koje su usvojene pod vodstvom Turske 2018. godine.

“Jedini način da spriječimo takve incidente u okupiranim teritorijama je da Izrael odgovara za akcije na međunarodnoj areni”, navedeno je u saopštenju.

Prethodno je o ovim događajima ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu odvojeno telefonom razgovarao sa kolegama iz Irana, Alžira, Pakistana i Rusije.

Stotine povrijeđenih

Palestinci u Jerusalemu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon molitve kako bi spriječili ulazak jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse povećan na 305.

Jevrejske grupe ovih dana obilježavaju dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Jerusalem te su pozvale na ulazak u kompleks Al-Akse.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO