UN: Nasilje u Mijanmaru se pogoršava

Državna administracija mogla bi stati dok se prodemokratski pokret nastavlja, rekla je specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar.

Protesti protiv vojnog puča u Mijanmaru nastavljeni su širom te zemlje (AP)
Protesti protiv vojnog puča u Mijanmaru nastavljeni su širom te zemlje (AP)

Specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar Christine Schraner Burgener rekla je u Vijeću sigurnosti UN-a da se, u odsustvu zajedničkog međunarodnog odgovora na puč, u azijskoj zemlji nasilje pogoršava i postoji rizik da to paralizira državu, što su potvrdile i diplomate koje su prisustvovale privatnom sastanku.

Schraner Burgener je o tome u petak izvijestila 15-člano vijeće sa Tajlanda, gdje se sastal sa regionalnim liderima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

I dalje se nada da će otputovati u Mijanmar, gdje je 1. februara vojnim pučem svrgnuta izabrana vlada koju je predvodila Aung San Suu Kyi, ali vojska tek treba odobriti njenu posjetu.

Zabrinjavajući izvještaji

“Državna administracija mogla bi stati dok se prodemokratski pokret nastavlja, uprkos kontinuiranoj upotrebi prekomjerne sile, proizvoljnim hapšenjima i mučenjima u okviru represivnih mjera vojske”, rekla je izaslanica, a prenijele diplomate.

Također je ukazala na to da postoje zabrinjavajući izvještaji da su civile, uglavnom studente iz urbanih područja, obučavali pripadnici etničkih oružanih jedinica kako da koriste oružje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO