Indija: Na mrežama opasni savjeti za samoliječenje

Ljekari i naučnici upozoravaju na pogubnu opasnost od pokušaja da se medicinski kisik proizvodi kod kuće.

Indija je u petak prijavila rekordnih 386.452 novih slučajeva zaraze korona virusom (EPA)

Ljekari i naučnici u Indiji upozoravaju na pogubnu opasnost od pokušaja da se medicinski kisik proizvodi kod kuće, nakon što su razni videosnimci i savjeti o tome počeli kružiti društvenim mrežama.

Podaci Google Trenda pokazuju da su pretrage s frazom “kako napraviti kisik kod kuće” dostigle vrhunac 25. aprila, kada se kriza s COVID- 19 u zemlji pogoršavala, dok su YouTube videosnimci, koji detaljno opisuju takve procese, prikupili do sada stotine hiljada pregleda, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Postoji naučno dokazana metoda za proizvodnju medicinskog kisika uz pomoć koncentratora. Bilo koji drugi način za pokušaj pravljenja ovog gasa kod kuće uključuje mnoge rizike, poput mogućnosti da dođe do toksičnih isparenja ili eksplozije”, upozorio je A. Ravikumar, sekretar indijskog ljekarskog udruženja u saveznoj državi Tamil Nadu.

Obmanjujući navodi na društvenim mrežama

Tarun Batnagar, naučnik iz ICMR-Nacionalnog instituta za epidemiologiju u gradu Čenaju, nazvao je pokušaje pravljenja “domaćeg” kisnika neprovjerenim metodama i naglasio da bi takav pristup mogao biti štetan i zbog toga što bi mogao dovesti do kašnjenja u traženju odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Indijska vlada objavila je u četvrtak javno saopćenje u kome je odbacila kao obmanjujuće navode koje su kružili društvenim mrežama i reklamirale homeopatski lijek za koji se tvrdi da bi mogao odmah uravnotežiti nivo kisika kod pacijenata s COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također poručuje da naučnici širom svijeta rade na pronalaženju i razvoju pouzdanih protokola liječenja COVID-19 i ne preporučuje samoliječenje ili prevenciju bilo kakvim lijekovima koji nisu zvanično odobreni i ispitani.

Indija je u petak prijavila rekordnih 386.452 novih slučajeva, dok je broj smrtnih slučajeva povećan za 3.498.

Izvor: Agencije