Evropska komisija optužila Apple za gušenje konkurencije

Evropska komesarka Margrethe Vestager tvrdi da ‘ppleovi potrošači gube zbog politike američkog tehnološkog diva.

Apple se sada suočava s velikom novčanom kaznom (EPA)

Evropska komisija optužila je Apple za kršenje pravila o konkurenciji zbog načina na koji vodi svoj App Store.

Evropska komesarka Margrethe Vestager na Twitteru je napisala da “Appleovi potrošači gube” zbog politike američkog tehnološkog diva, prenosi Hina.

To se odnosi na tužbe koje je prije dvije godine podnijela aplikacija za puštanje muzike Spotify, tvrdeći da Apple guši inovacije u IT industriji.

Apple se sada suočava s velikom novčanom kaznom, a možda će biti prisiljen promijeniti svoje politike ako njegovi argumenti ne uvjere regulatore.

Ranije su iz Applea negirali bilo kakvo nepravdu.

Vodi se niz istraga

Regulatori EK-a i SAD-a vode niz istraga u vezi s Appleovim App Storeom, uključujući to je li naknada od 30 posto za kupovinu aplikacija poštena.

Programeri su sve više frustrirani zbog takozvanog Appleova poreza.

Pod pritiskom programera i regulatora, Apple je smanjio proviziju na 15 posto za bilo kojeg programera koji ima manje od milion funti godišnjeg prihoda.

Kompanija za e-trgovinu Rakuten podnijela je žalbu EK-u u martu prošle godine, navodeći da je protukonkurentno uzimati proviziju za e-knjige prodane putem App Storea dok promoviraju vlastitu uslugu Apple Books.

Taj će se slučaj razmatrati odvojeno.

Epic Games, autori popularne videoigre “Fortnitea”, također su podnijeli sličnu žalbu, kao dio tekućeg spora s Appleom zbog toga što im je prodaja aplikacija pala za 30 posto.

Nakon tog poteza Apple je uklonio igru iz App Storea.

Izvor: Agencije