Postignut napredak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu

Uspjeh nije zagarantiran, ali ni nemoguć, reagirao je jedan evropski diplomatski izvor i obećao udvostručiti napore.

U Beču su nastavljeni razgovori o vraćanju SAD-a u iranski nuklearni sporazum (EPA)
U Beču su nastavljeni razgovori o vraćanju SAD-a u iranski nuklearni sporazum (EPA)

Pregovarači o iranskom nuklearnom programu sastavili su u subotu u Beču izvještaj o napretku trećeg kruga pregovora o spašavanju sporazuma iz 2015. godine i pozvali su na brže napredovanje u nadi da će razgovori uspješno završiti u roku od “tri tsedmice”, navela je ruska strana.

“Uspjeh nije zagarantiran, ali ni nemoguć”, reagirao je jedan evropski diplomatski izvor i obećao udvostručiti napore, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Predstavnici država koje su i dalje sudionice sporazuma (Iran, Kina, Francuska, Njemačka, Velika Britanija) sastale su se i “obznanile da je ostvaren neosporni napredak”, komentirao je na Twitteru ruski ambasador Mihail Uljanov, koji je prenio “oprezni optimizam”.

‘Složen zadatak i brojne prepreke’

“Nije određen rok, ali sudionici streme plodonosnom završetku razgovora u roku od oko tri sedmice”, nastavio je.

“Je li to realno? Vidjet ćemo…”

Tri evropske zemlje su izrazile žaljenje zbog sporosti ovosedmičnih razgovora.

“Imamo puno posla i malo vremena. U tom kontekstu, nadali smo se većem napretku ove sedmice”, naglasili su i objasnili da “najkritičnije tačke još nisu riješene”.

Prošle sedmice pregovori su “ubrzano nastavljeni na bilateralnom nivou i strane su nastojale ublažiti neslaganja”.

U subotu ujutro su se Evropljani, Rusi i Kinezi savjetovali s Amerikancima, ali bez Iranaca, koji odbijaju susret s američkim predstavnicima, pa se pregovori provode nedirektno.

SAD razmatra ukidanje sankcija Iranu

Proces je počeo početkom aprila i bez obzira na napretke, sudionici redovno spominju “složeni zadatak i brojne prepreke”.

JCPOA, engleska kratica za međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, treba spriječiti Iran da izradi atomsko oružje, ali je u zastoju od povlačenja Sjedinjenih Američkih Država 2018. godine iz sporazuma i uvođenja ponovnih američkih sankcija Iranu.

Predsjednik Joe Biden želi vratiti SAD u okvir sporazuma, ali američka delegacija u Beču indirektno pregovara s Iranom, uz posredstvo pomenutih pet velikih sila, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Bidenova administracija razmatra ukidanje najtežih sankcija uvedenih Iranu u vrijeme Trampa, kako bi privoljela Teheran da ponovo počne poštivati odredbe sporazuma iz 2015. godine.

Uoči glavnih razgovora, predstavnik Rusije Mihail Uljanov rekao je da su se zvaničnici pet velikih sila neformalno sastali s američkim diplomatama, a da iranska delegacija nije bila spremna na takav korak.

Dovoljno uranija za atomsku bombu

Sporazum iz 2015. godine predvidio je ekonomske podsticaje za Iran kako bi ta zemlja zauzvrat ograničila svoj nuklearni program.

Međutim, nakon što je Trump ponovo uveo oštre sankcije Iranu, ekonomija te zemlje se našla pod velikim pritiskom, a Teheran je odgovorio postepenim kršenjem sve većeg broja ograničenja iz sporazuma.

Krajnji cilj sporazuma je sprečavanje Irana da razvije atomsku bombu, dok Teheran insistira da mu to nije namjera.

Iran sada ima dovoljno obogaćenog uranija da napravi atomsku bombu, ali je to znatno manja količina od one koju je imao prije potpisivanja sporazuma.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO