SAD počeo povlačiti vojnike iz Afganistana

Izgledi za kraj 20-godišnje američke prisutnosti naziru se uprkos borbama koje se vode u nedostatku mirovnog sporazuma između vlade u Kabulu i talibana.  

Američki predsjednik Joe Biden odlučan je u namjeri da okonča 'vječni rat' (Reuters)
Američki predsjednik Joe Biden odlučan je u namjeri da okonča 'vječni rat' (Reuters)

Sjedinjene Američke Države u subotu su službeno počele povlačiti svoje vojnike iz Afganistana, čime privode kraju svoj najduži rat, ali najavljuju neizvjesnu budućnost te zemlje u stisku talibana.

Američki dužnosnici na terenu rekli su da je povlačenje zapravo već bilo počelo, ali se 1. maj računa kao službeni datum.

U mandatu Donalda Trumpa bio je dogovoren s talibanima kao rok za potpuno povlačenje, ali je predsjednik Joe Biden taj datum odredio kao početak povlačenja koje bi trebalo završiti do 11. septembra, 20. godišnjice napada na SAD, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Nebo iznad Kabula i obližnje vojne baze Bagram zabrujalo je od više američkih helikopterskih aktivnosti nego inače, jer se povlačenje ubrzava.

U četvrtak su se počele povlačiti snage NATO-a.

Joe Biden: Zašto bismo ostali ondje?

Izgledi za kraj 20-godišnje američke prisutnosti naziru se uprkos borbama koje se vode u nedostatku mirovnog sporazuma između vlade u Kabulu i talibana.

Automobilska bomba u petak u Pul-e-Alamu, južno od prijestolnice, ubila je najmanje 30 osoba, a povrijeđenih je oko sto.

Biden je odlučan u namjeri da okonča “vječni rat”.

Prošlog mjesca je najavio da će preostalih 2.500 američkih vojnika povući do 20. godišnjice napada 11. septembra.

“Užasan napad prije 20 godina… ne može objasniti zašto bismo ostali ondje u 2021. godini”, rekao je Biden.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju talibani se nisu direktno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage na selu i provodili teror u urbanim područjima.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom.

“Svi strahuju da bismo se mogli vratiti u mračne dane talibanske ere”, rekla je Mena Nowrozi, koja radi na privatnoj radijskoj stanici u Kabulu.

Ashraf Ghani: Koga ubijate, šta uništavate?’

“Talibani su i dalje isti; nisu se promijenili. SAD je trebao produžiti prisustvo za najmanje godinu ili dvije”, kazala je Nowrozi za AFP.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani insistira da su vladine snage, koje su mjesecima vodile većinu kopnenih borbi protiv talibana, “potpuno sposobne” kontrolirati pobunjenike.

Dodao je da povlačenje također znači da talibani nemaju razloga za borbu.

“Koga ubijate? Šta uništavate? Vaš je izgovor za borbu sa strancima sada gotov”, rekao je Ghani u obraćanju ove sedmice.

General Mark Milley, šef Združenog štaba američkih snaga, nije odbacio mogućnost potpunog haosa.

“U najgorem slučaju, imate potencijalni kolaps vlade, potencijalni kolaps vojske”, kazao je Milley ranije ove sedmice.

“Imate građanski rat i svu humanitarnu katastrofu koja s tim dolazi.”

Policajac Abdul Malik iz bivšeg pobunjeničkog bastiona Kandahar rekao je da su pripravni.

 

“Moramo se brinuti za svoju domovinu… Dat ćemo sve od sebe da odbranimo naše tlo”, rekao je Malik za AFP.

Vojni napad predvođen SAD-om počeo je u oktobru 2001. godine, nakon napada 11. septembra.

ICG: Ovo će postati čisti lokalni sukob

Dva desetljeća kasnije, nakon smrti gotovo 2.400 Amerikanaca i desetaka hiljada Afganistanaca, Biden kaže da je konačno povlačenje opravdano, jer su se američke snage pobrinule da ta zemlja ponovo ne postane baza za strane borce u zavjerama protiv Zapada.

Strahuje se da bi talibani mogli napasti američke snage u povlačenju, a u južnoj provinciji Kandahar – gdje su se neprijatelji redovito sukobljavali – sigurnosni izvori kažu da je nekoliko područja prepuno eksploziva koji su podmetnuli pobunjenici.

Andrew Watkins iz Međunarodne krizne grupe (ICG), kazao je da će idućih mjeseci ovo postati čisti lokalni sukob.

“SAD i NATO partneri se povlače i daju dvjema primarnim stranama ovog sukoba… prvu priliku za borbu i procjenu svojih protivnika bez dodatnog faktora SAD-a”, rekao je Watkins.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO