Zbog nuspojava AstraZenecine vakcine, Australija udvostručila narudžbu Pfizerove

Sve do kasno u četvrtak, Australija je svoj program vakcinisanja temeljila u velikoj mjeri na AstraZenecinoj vakcini koje je naručila 50 miliona doza.

Australija sada naručila 40 miliona doza Pfizerove vakcine (EPA)

Australija je udvostručila narudžbu Pfizerove vakcine protiv COVID-a 19, rekao je u petak premijer Scott Morrison nakon odluke da ograniči upotrebu vakcine AstraZeneca zbog rijetkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka, prenosi Hina.

Sve do kasno u četvrtak, Australija je svoj program vakcinisanja temeljila u velikoj mjeri na AstraZenecinoj vakcini koje je naručila 50 miliona doza, što je dovoljno da dvjema dozama vakciniše cijelu naciju od 25 miliona ljudi.

No sada se pridružila skupini zemalja koje ograničavaju upotrebu te vakcine zbog uočenih rijetkih pojava zgrušavanja krvi kod mlađih osoba.

Stoga je Australija sada naručila 40 miliona doza Pfizerove vakcine, udvostručivši prethodnu narudžbu.

Vlada neće ispuniti plan vakcinisanja

Takva promjena politike vakcinisanja zapravo znači da vlada neće moći ispuniti svoj plan da do kraja oktobra vakciniše cijelu naciju.

“To nije zabrana AstraZenecine vakcine”, rekao je  Morrison novinarima u Canberri nakon sastanka svoje vlade.

“Osobama iznad 50 godina i dalje snažno preporučujemo vakcinisanje AstraZeneca vakcinom”, rekao je Morrison.

Više od desetak zemalja u nekom je trenutku privremeno obustavilo vakcinisanje AstraZenecinim proizvodom, no većina je zatim nastavila, ali sada ograničavaju primjenu te vakcine na stariju populaciju.

Španjolska, Nizozemska i Portugal u četvrtak su objavile da će ograničiti primjenu AstraZenecine vakcine na starije od 60 godina.

AstraZeneca poštuje odluku Australije

Australska najnapučenija država Novi Južni Wales, u kojem žive gotovo dvije trećine stanovništva, prekinula je primjenu AstraZenece dok ne dobiju sve podatke kako bi mogle pacijente informirati o rizicima.

I prije nego što je Australija udvostručila narudžbu Pfizerove vakcine, AstraZeneca je objavila da poštuje australsku odluku i radi s regulatorima diljem svijeta “kako bi shvatili pojedinačne slučajeve, epidemiologiju i moguće mehanizme koji mogu objasniti te krajnje rijetke pojave”.

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je objavila da raspolaže izvještajem o 169 slučajeva rijetkog poremećaja stvaranja ugrušaka na 34 miliona doza vakcina AstraZenece, tj. jedan slučaj na 100.000 vakcinisanih koji su mlađi od 60 godina.

Većina tih slučajeva je zabilježena kod žena mlađih od 60 godina i unutar dvije sedmice od vakcinisanja.

Izvor: Agencije