Ukrajina poziva Rusiju da se odrekne logike rata

Ukrajina je pozvala Rusiju da odmah zaustavi akcije koje su usmjerene na pogoršanje sigurnosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba.

'Izgleda da je Moskva već pripremila izmišljeni izgovor kako bi započela novu fazu oružane agresije protiv Ukrajine', ocijenila je ukrajinska ambasada (EPA)

Ukrajina je pozvala Rusiju da odmah zaustavi akcije koje su usmjerene na pogoršanje sigurnosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba, da se odrekne nasilja i logike rata i da ispuni obaveze u skladu sa dogovorenim rezultatima samita N4 u Parizu i Minskim sporazumima, prenijela je ukrajinska ambasada u Beogradu.

U saopštenju povodom izjave zamjenika šefa administracije ruskog predsjednika Dimitrija Кozaka da će “ako Кijev započne ratna djelovanja u Donbasu, to biti početak kraja Ukrajine”, i da je Rusija spremna da “zaštiti stanovnike u regionu”, navedeno je da Ukrajina nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rješavanje krize, jer su mir i životi ljudi osnovna vrijednost za tu državu, prenosi Beta.

Razmjere požara

“Sve zavisi kojih će razmjera biti požar. Ako tamo bude, kako kaže naš predsjednik, organizirana nova Srebrenica vrlo vjerovatno ćemo morati stati u zaštitu”, rekao je Kozak, a prenijela ukrajinska ambasada.

Iz ambasade je saopšteno da zvaničnici Kremlja i mediji pojačavaju napade dezinformacijama, u kojima se Ukrajina predstavlja kao nemilosrdni agresor (koji napada svoju teritoriju), dok Rusija aktivno povećava vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama, kao i u oblastima koje su u blizini Ukrajine.

“Izgleda da je Moskva već pripremila izmišljeni izgovor kako bi započela novu fazu oružane agresije protiv Ukrajine”, ocijenila je ukrajinska ambasada i navela da je trenutna eskalacija koju je pokrenula Rusija, najveća posljednjih godina.

Izvor: Agencije