Turska: Američki ratni brodovi dolaze u Crno more

Ankara je obaviještena kako će dva ratna broda SAD-a biti u Crnom ovom moru do 4. maja.

Ankara navodi kako je obavještenje o brodovima dobila prije 15 dana preko diplomatskih kanala (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države su informirale Tursku kako će dva njihova ratna broda proći turskim moreuzima kako bi bili razmješteni u Crnom moru do 4. maja, objavila je zvanična Ankara.

Agencija Reuters piše kako se sve dešava u vrijeme kada Ruska Federacija jača vojno prisustvo na istočnoj granici Ukrajine.

U posljednje vrijeme došlo je do eskalacije nasilja između ukrajinskih snaga sigurnosti i separatista koje podržava Rusija u ukrajinskoj regiji Donbas.

U skladu s konvencijom iz Montreuxa

Njemačka je pozvala Rusiju da povuče svoje trupe, dok iz Moskve optužuju zvanični Kijev za provokacije.

“Obavještenje nam je dostavljeno prije 15 dana preko diplomatskih kanala kako će dva američka ratna broda proći do Crnog mora, u skladu s Konvencijom iz Montreuxa“, saopćilo je u petak tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Brodovi će u Crnom moru ostati do 4. maja.“

Konvencija iz Montreuxa, potpisana 1936. godine, daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, ograničava pristup ratnim brodovima i upravlja saobraćajem stranih teretnih brodova.

Pentagon: To nije ništa novo

Pentagon je odbio komentirati navode Turske da će SAD poslati dva ratna broda u Crno more iduće sedmice, ali je poručio da vojska rutinski šalje brodove u tu regiju

“To nije ništa novo”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby povodom prisustva američkih vojnih brodova u Crnom moru.

Kirby također nije želeo iznijeti detalje američkih procjena o nivou ruskih trupa kod ukrajinske granice, dan nakon što je Bijela kuća saopćila da je Rusija rasporedila najviše trupa na istočnoj granici Ukrajine od 2014. godine, te je uputio novinare da se za to pitanje obrate Moskvi, prenosi Tanjug, potivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije