State Department umanjio očekivanja od razgovora sa Iranom

Iako su opisivali razgovore u Beču ‘konstruktivnim’, iz State Departmenta kažu da ne žele da požuruju sa ocjenama i očekivanjima u odnosu na to gdje se pregovori trenutno nalaze.

Indirektni razgovori SAD-a i Irana u Beču bit će pauzirani (Getty Images)
Indirektni razgovori SAD-a i Irana u Beču bit će pauzirani (Getty Images)

Američki State Department umanjio je očekivanja o razgovorima između Washingtona i Teherana na temu kako bi mogao da se sprovede nuklearni sporazum iz 2015. godine, dodavši da će američki izaslanik Rob Malley najverovatnije da se vrati za vikend u SAD, pošto će se indirektni razgovori sa Iranom u Beču pauzirati.

Iako su opisivali razgovore u Beču “konstruktivnim”, iz State Departmenta kažu da, također, ne žele da požuruju sa ocjenama i očekivanjima u odnosu na to gdje se pregovori trenutno nalaze, prenio je glasnogovornik Ned Price.

Diplomate najvećih zemalja svijeta su se odvojeno sastale sa iranskim predstavnicima i SAD-om da razmotre kako da se obje strane vrate u nuklearni sporazum iz 2015. kojeg je Washington napustio prije tri godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ne očekuju brz preokret

Ni SAD ni Iran ne očekuju brz preokret u razgovorima koji su počeli u Beču u utorak, u kojima su evropske i ostale diplomate posrednici, jer Teheran odbija direktne razgovore za sada.

Specijalni izaslanik SAD-a za Iran Rob Malley  bi trebalo da se vrati kući za vikend iz glavnog grada Austrije, dodao je Price.

Razgovore vode eksperti iz dvije radne grupe koje razmatraju kako da se ukinu američke sankcije, odnosno koja nuklearna ograničenja bi Iran mogao da primjeni kako bi se oživio sporazum iz 2015. godine.

Nastavak razgovora

Svjetske sile, potpisnice sporazuma – Iran, Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija – treba da se sastanu u petak u grupi koja se zove Zajednička komisija pod okriljem Evropske unije.

Price je zaključio da bi razgovori na ekspertskom nivou mogli da se nastave narednih dana, eventualno naredne sedmice.

Sporazumom iz 2015. je bilo predviđeno da Iran, koji insistira na tvrdnji da svoj nuklearni program koristi samo u mirnodopske svrhe, ograniči “osjetljive aktivnosti” i dozvoli povremene međunarodne inspekcije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO