Slovački premijer umiruje Rusiju nakon svađe zbog vakcine

Rusija tvrdi da je uvrijeđena izjavama da vakcina nije ista kao ona koja je predata EMA-i.

Slovačka je naručila od Rusije dva miliona doza Sputnjika V, od čega je 200.000 stiglo 1. marta (Arhiva)
Slovačka je naručila od Rusije dva miliona doza Sputnjika V, od čega je 200.000 stiglo 1. marta (Arhiva)

Novi slovački premijer u petak je pokušavao ublažiti spor s Rusijom po pitanju vakcine protiv COVID-19, rekavši da Slovačka treba osigurati doze vakcina Sputnjik V za svoj plan vakcinisanja, nakon što ih je Moskva ljutito optužila za kršenje ugovora.

Slovačka je naručila od Rusije dva miliona doza Sputnjika V, od čega je 200.000 stiglo 1. marta. Tadašnji premijer Igor Matovič bio je prisiljen napustiti premijersko mjesto zbog dogovora o kojem nije obavijestio svoje koalicijske partnere, koji su se protivili korištenju vakcine koja nije registrirana za upotrebu u Evropskoj uniji.

Nastao je spor nakon što je slovačka nadzorna agencija izrazila sumnje po pitanju vakcina, zbog čega je u četvrtak Rusija nazvala Slovačku da vrati svoju prvu pošiljku od 200.000 doza koje su stigle 1. marta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Premijeru Eduardu Hegeru vrlo je važno masovno vakcinisanje građana, što je uvjet za postizanje kolektivnog imuniteta”, saopćio je Hegerov ured.

Nedostatni podaci o vakcini

“Također vidi interes građana da se vakcinišu Sputnjikom V. Stoga, obaveza je države da osigura ovu vakcinu u potrebnoj kvantiteti i kvaliteti.”

Heger je preuzeo premijersku poziciju prošle sedmice, u preinakama vlade koje su osmišljene kako bi se riješila kriza, dok je Matovič preuzeo ministarstvo finansija.

Zemlja od 5.5 miliona, koja je bila među najpogođenijim pandemijom korona virusa u svijetu, prije nešto što se situacija poboljšala proteklih sedmicaa, još nije počela vakcinaciju Sputnjikom V.

Slovačka agencija za lijekove SUKL rekla je da ne može donijeti zaključak o vakcini jer nije dobila dostatne podatke. Ruska strana optužila je Slovačku zbog kršenja ugovora i tražila vraćanje vakcina.

Vlada je rekla da je Heger ovlastio Matoviča da pronađe načine da procijeni vakcinu s mađarskom vladom, prvom u EU koja je koristila Sputnjik V. Matovič je u petak otišao u posjetu Budimpešti.

Raskid ugovora

Rusija je raskinula ugovor o snabdijevanju Slovačke vakcinom Sputnjik V i zahtijeva da se vrati 200.000 doza koje su u zemlju isporučene početkom marta.

Tanjug prenosi da je ministar finansija Slovačke Igor Matovič danas potvrdio ovu informaciju nakon jučerašnjeg putovanja u Moskvu i objasnio da se ruska strana osjeća izuzetno povrijeđeno, jer je Državni institut za kontrolu lijekova (ŠUKL) vakcinu pregledao u laboratoriji koja nije dio zvanične mreže laboratorija EU-a i dao izjavu u vezi sa vakcinom koja je nanijela štetu njenoj reputaciji širom svijeta.

Matovič je naglasio da je uprkos tome uspio da osigura da Slovačka i dalje ima “otvorena vrata” za Sputnjik V, a potvrdio je i da putuje u Mađarsku, gdje vode razgovore o proizvodnji ruske vakcine, navodi Tass.

Nekoliko sati pre nego što je Rusija zatražila od Slovačke da vrati vakcine, slovački Institut je saopštio da od proizvođača vakcine Sputnjik V nije dobio dovoljno informacija da bi mogao procijeniti koristi i rizike od njene upotrebe i da se vakcina isporučena Slovačkoj razlikuje od one koju su pregledali Evropska agencija za lijekove i medicinski magazin The Lancet.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO