Novi neredi u Sjevernoj Irskoj

Republikanski demonstranti zasuli su kamenjem i molotovljevim koktelima specijalnu policiju.

Britanska pokrajina uzdrmana je sukobima neviđenim od 1998. godine (Reuters)

Uprkos pozivima na smirivanje iz Londona, Dublina i Washingtona, nova nasilja su izbila u četvrtak navečer u Sjevernoj Irskoj, koju u posljednjoj sedmici potresaju godinama neviđeni neredi.

U Belfastu se specijalna policija suočila s republikanskim demonstrantima i bila zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima dok je pokušavala spriječiti masu okupljenih da se uputi prema unionistima, javlja agencija France presse, prenosi Hina.

Britanska pokrajina uzdrmana je sukobima neviđenim od 1998., tokom kojih lete projektili na snage reda i pale se vozila, većinom u područjima s protestantskom većinom.

U nasilju je do sada ozlijeđeno više od 50 pripadnika policije.

U tri desetljeća poginulo je 3.500 ljudi u sukobima između republikanaca, uglavnom katolika koji su pobornici ujedinjenja s Irskom, i protestantskih unionista, gorljivih pobornika pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nova nasilja su izbila iako su tokom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirenje, pridruživši se pozivima čelnika Sjeverne Irske, i unionista i republikanaca, koji osuđuju “neprihvatljivo” nasilje, u atmosferi napetosti i ogorčenosti zbog Brexita.

Pozivi na smirivanje situacije

Prije vanrednog zasjedanja lokalnog parlamenta, sjevernoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko saopštenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti “neprihvatljivo i neopravdano”, te pozvala na prekid “napada na policiju, javne službe i zajednice”.

Boris Johnson, koji je na lice mjesta poslao svog ministra za Sjevernu Irsku Brandona Lewisa, razgovarao je poslijepodne s irskim kolegom Michealom Martinom.

Naglasivši da je nasilje neprihvatljivo, pozvali su na smirenje.

Bijela kuća je također pozvala na smirenje i istaknula da je “zabrinuta” nasiljem dok je Joe Biden, ponosan na svoje irsko porijeklo, već izrazio zabrinutost zbog posljedica Brexita na mir u toj pokrajini.

Brexit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO