Njemačkoj nedostaje kreveta na intenzivnim njegama

Mnoge bolnice u njemačkim gradovima imaju tek po jedan ili dva slobodna kreveta na odjelima intenzivne njege.

Na odjelima intenzivne njege od 10. marta i početka trećeg vala broj oboljelih sa COVID-om 19 je porastao sa 2.227 na 4.495 (EPA - Ilustracija)
Na odjelima intenzivne njege od 10. marta i početka trećeg vala broj oboljelih sa COVID-om 19 je porastao sa 2.227 na 4.495 (EPA - Ilustracija)

Njemački ljekari danas su upozorili kako se mnogo toga promijenilo na odjelima za intenzivnu njegu širom ove države u posljednjih mjesec dana i upozoravaju kako je vremena sve manje.

Iz Njemačke interdisciplinarne asocijacije intenzivne i hitne medicine (DIVI) ukazuju kako se na odjelima intenzivne njege od 10. marta i početka trećeg vala više nego udvostručio broj oboljelih sa COVID-om 19: sa 2.227 na 4.495 danas – te kako se ništa na političkom nivou nije promijenilo.

„Mi imamo samo dva efikasna sredstva protiv pandemije: distanca i vakcinacija. No, izgleda kako to više niko ne sluša“, kazao je u petak Gernot Marx, predsjednik DIVI-a i direktor Klinike za postoperativnu intenzivnu njegu pri Univerzitetskoj bolnici u Aachenu.

Dodao je kako je zbog ovakve situacije i odnosa prema bolesti sve više teških bolesnika sa COVID-om svaki dan i kako je medicinsko osoblje na kraju snaga zbog čega se otkazuje sve više operacija pacijenata bez virusa.

„Situacija je zaista kritična, a mnogo ljudi radi na tome da ne dođe do velikog praska u Njemačkoj“, ističe Marx.

Teška situacija u metropolama

Christian Karagiannidis, čelnik DIVI-a i šef odjela intenzivne njene na plućnoj klinici Cologne-Merheim, navodi kako će u naredne dvije sedmice broj pacijenata na odjelima intenzivne njege biti blizu 6.000 i kako će biti teško zaustaviti rast ove cifre.

Na današnnjem obraćanju je navedeno kako u većim gradovima i metropolama jedva da ima slobodnih kreveta.

„U Kelnu i Dizeldorfu na raspolaganju su trenutno samo 22 kreveta za intenzivnu njegu, što je manje od 10 posto ukupnih kapaciteta tih odjela. To je manje od jednog kreveta po klinici“, objašnjava Steffen Weber-Carstens, također član asocijacije DIVI i ljekar sa klinike za anesteziologiju i operativnu intenzivnu njegu u Univerzitetskoj bolnici Charite u Berlinu.

„Ista je situacija u svim većim gradovima i metropolskim područjima u Njemačkoj“, dodao je kao i to da bolnice u Berlinu imaju 2,5 slobodnih kreveta po klinici.

„Oni su potrebni za eventualne pacijente sa srčanim i moždanim udarima.“

Žestoki lockdown

Zbog ovakve situacije, mnoge klinike su prinuđene odgoditi operacije koje to dozvoljavaju, te prebacuju pacijente u druge odjele ili susjedne klinike.

„Predaha nema na vidiku. Ovaj treći val će prevagnuti, osoblje će konačno dići ruke i niko ih za to nema pravo kriviti. Čak i prije pandemije je bio značajan manjak specijalističkih njegovatelja… Čekat ćemo signale političara ali oni moraju što prije dogovoriti i provesti mjere“, navodi bivši predsjednik DIVIa i šef Klinike za internu medicinu u bolnici St. Antonius.

„Trenutno je stanje ovako: više pacijenata, manje kreveta, operacije se odgađaju… Mora se provesti žestoka blokada, kakvu tražimo od februara, na barem tri sedmice. No, mnogo sedmica se ponavljamo i gubimo vrijeme u tome.“

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO