Njemačka počela razgovore o nabavci vakcina Sputnjik V

Spahn je dan ranije najavio da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, nezavisno o stajalištu Evropske unije, osigurati nabavku cvakcina Sputnjik V.

Savezna pokrajina Bavarska prije dva dana potpisala je predugovor o isporuci vakcina Sputnjik V (EPA)

Njemačka trenutno s Moskvom vodi prve pregovore o kupovini ruske vakcine Sputnjik V, potvrdio je u petak ministar zdravstva Jens Spahn, prenosi Hina.

Spahn je dan ranije najavio da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, nezavisno o stajalištu Evropske unije, osigurati nabavku vakcina Sputnjik V.

Također je kazao kako je to najavio svojim kolegama u EU.

Ministar zdravstva ponovio je da su za to potrebna dva preduvjeta. Prethodno je potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA), zbog čega je potrebno isporučiti daljnje podatke EMA-i kako bi vakcina dobila upotrebnu dozvolu u EU.

Isporuka unutar nekoliko sljedećih sedmica

Drugi je uvjet da doze mogu stići unutar nekoliko sljedećih sedmica.

“Glavno pitanje za mene je što će se dogoditi u drugom ili trećem kvartalu, jer to čini razliku u odnosu na postojeću fazu ove kampanje vakcinisanja”, rekao je Spahn.

Savezna pokrajina Bavarska prije dva dana potpisala je predugovor o isporuci vakcina Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj.

Izvor: Agencije