Netanyahu: Izrael neće sarađivati s ICC-om

Tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda početkom marta je pokrenula istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je održao više sastanaka s visokim sigurnosnim i političkim dužnosnicima kako bi odredili izraelsku reakciju na otvaranje te istrage (EPA)

Izrael neće sarađivati s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u sklopu istrage o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima, saopćio je u četvrtak ured premijera Benjamina Netanyahua, prenosi agencija France presse.

“Izrael je odlučio da neće sarađivati s ICC-om”, navodi se u tekstu i ocjenjuje da ICC nema legitimnost za pokretanje istrage protiv Izraela.

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Fatou Bensouda, početkom marta je pokrenula istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima. Izrael je odbacio tu inicijativu, a Palestinci su je pozdravili.

Izrael nije član ICC-a, a palestinska samouprava je, prenosi Hina.

Prema sistemu ICC-a, jedna država može ako želi, pokušati dokazati da je sama pokrenula istragu o zločinima i tako tražiti da joj ICC prepusti istragu, navode agencije.

Sud je 19. marta dao Izraelu i Palestincima rok od mjesec dana za traženje odgode istrage.

Prema saopćenju “premijer Netanyahu je izjavio da dok se izraelski vojnici bore s teroristima, koji čine ratne zločine, sud u Den Haagu je odlučio osuditi Izrael”.

Netanyahu je održao više sastanaka s visokim sigurnosnim i političkim dužnosnicima kako bi odredili izraelsku reakciju na otvaranje te istrage, precizira se u saopćenju.

Izraelska ofenziva na pojas Gaze

Istraga bi se trebala baviti velikom izraelskom ofenzivom na pojas Gaze, pod kontrolom palestinskog pokreta Hamasa. Svrha ofenzive je prema Izraelu bio prekid palestinske raketne paljbe i uništenje tunela iz palestinske enklave koja je pod izraelskom blokadom od 2006.

U ratu je poginulo oko 2.250 Palestinaca, većinom civila a, s izraelske strane 74,  većinom vojnika.

ICC, jedini stalni sud za ratne zločina na svijetu osnovan 2002. kako bi sudio za najgore zločine kada lokalni sudovi ne žele ili ne mogu djelovati.

Izvor: Agencije