Merkel preuzima kontrolu nad saveznim državama

Mjere suzbijanja u Njemačkoj variraju, od regije do regije na osnovu decentraliziranog saveznog sistema.

Merkel i nekoliko regionalnih čelnika pozvali su na kratki i snažni lockdown širom zemlje (EPA)
Merkel i nekoliko regionalnih čelnika pozvali su na kratki i snažni lockdown širom zemlje (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel planira preuzeti kontrolu nad saveznim državama kako bi uvela restrikcije u regijama s velikim brojem zaraženih od korona virusa, saopćila je glasnogovornica vlade, u borbi na suzbijanju trećeg vala pandemije.

Savezna vlada planira da uvede nacrt zakona u narednoj sedmici, kazala je glasnogovornica.

Ministar finansija Olaf Scholz izjavio je da će to uključivati obavezne mjere u regijama sa 100 ili više novih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika tokom sedam dana. U regijama s više od 200 zaraženih, online nastava je ponovo planirana u školama, dodao je, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Brojka zaraženih na 100.000 ljudi dostigla je blizu 200 krajem decembra, uskoro nakon što je Njemačka izašla iz “blagog lockdowna” koji je pokrenut početkom novembra tokom koga su škole i prodavnice bile otvorene.

Više od 100 oboljelih na 100.000 ljudi

Posljednja brojka novozaraženih iznosi 110,4 na 100.000 ljudi,  objavio je institut Robert Koch.

Mjere suzbijanja u Njemačkoj variraju, od regije do regije na osnovu decentraliziranog saveznog sistema. U nekim saveznim državama, potrošači mogu ići u kupovinu ako imaju negativan test na COVID-19, dok su prodavnice zatvorene u drugim njemačkim saveznim državama.

Neke regije, kao što je Berlin, uvele su noćne zabrane okupljanja, dok su druge, poput Sarske oblasti, dopustile restoranima i pivnicama da otvore bašte.

“Izgleda razumno regulirati to uniformno za kompletnu Njemačku, jer će to donijeti jasnoću i transparentnost”, izjavio je Scholz.

Merkel i nekoliko regionalnih čelnika pozvali su na kratki i snažni lockdown širom zemlje, dok Njemačka – najveća evropska ekonomija i najmnogoljudnija zemlja – pokušava vakcinisati što više ljudi.

Izvor: Agencije

Povezane

Angela Merkel upozorila je da se mora smanjiti broj prijenosa virusa u Njemačkoj u narednih nekoliko sedmica, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva koji će biti otporni na vakcine.

28 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO