Kina buši u Južnom kineskom moru, SAD pojačava prisustvo

Peking polaže pravo na 90 posto mora koje ima ogroman potencijal u nafti u plinu.

Kineski mediji u petak su objavili da je SAD u Južno kinesko more more poslao i amfibijski napadački brod ISS Makin Island (AFP)

Kina je vršila duboka bušenja u Južnom kineskom moru kako bi izvadila sedimentnu jezgru s morskog dna, izvijestili su državni mediji, u periodu napetosti oko voda oko kojih se ta zemlja spori sa Tajvanom i Filipinima, dok SAD povećava svoju pomorsku prisutnost u regiji.

Kineski naučnici sa istraživačkog broda koristili su sistem za bušenje domaće proizvodnje Sea Bull II kako bi dobili sedimentnu jezgru dugu 231 metar na dubini od 2.060 metara, prema vijesti koju je u četvrtak objavila službena novinska agencija Xinhua.

Sistem može pomoći u istraživanju resursa hidrata prirodnog plina na morskom dnu, dodaje Xinhua, referirajući na čvrste kristale koje liče na led, nastale iz smjese metana i vode, a koji se smatraju obećavajućim izvorom energije.

Nije jasno gdje se tačno vršilo bušenje u Južnom kineskom moru, čijih 90 posto površine Kina prisvaja kao svoju.

Međunarodni arbitražni sud iz Haga tvrdi da Kina polaže pravo na vode bez pravnog temelja.

Potencijal u nafti i plinu

Malezija, Filipini, Tajvan, Vijetnam i Brunei također polažu pravo da dijelove mora, koje ima ogroman potencijal u nafti u plinu.

Tenzije u regiji eskalirale su u proteklih nekoliko sedmica nakon što su objavljene informacije da je oko 200 kineskih plovila stiglo na greben Whitsun, oko 320 kilometara zapadno od otoka Palawan, unutar ekskluzivne filipinske ekonomske zone.

Oko 200 kineskih plovila snimljeno je u području ekskluzivne filipinske ekonomske zone (AFP)

SAD je u nedjelju u Južno kinesko more poslao grupu nosača aviona USS Theodore Roosevelt.

Kineski South China Morning Post u petak je objavio da je SAD u to more poslao i amfibijski napadački brod ISS Makin Island.

U petak je televizijska stanica ABS-CBN sa sjedištem u Manili izvijestila da su kineski vojni brodovi u četvrtak progonili filipinsko plovilo u kojem su bili civili i novinari.

Izvor: Al Jazeera i agencije