Bidenov prvi budžet kao zaokret od Trumpove ere

Iz budžeta vrijednog 1.500 milijardi dolara, više milijardi dolara će se ulagati u javni prevoz i čišćenje okoliša.

Bit će pojačana provjera kupaca oružja (EPA)
Bit će pojačana provjera kupaca oružja (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa značajno povećanje budžeta za borbu protiv klimatskih promjena i kontrole oružja u budžetu koji obilježava oštar zaokret od njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Iz budžeta vrijednog 1.500 milijardi dolara, koji bilježi osam posto povećanja u osnovnom finansiranju u odnosu na tekuću godinu, više milijardi dolara će se ulagati u javni prevoz i čišćenje okoliša, srezat će se finansiranje graničnog zida, a pojačati za provjeru kupaca oružja, što su ciljevi drugačiji od onih prethodne administracije.

U tri mjeseca mandata kojim dominira pandemija korona virusa, ovaj dokument nudi dugoočekivani uvid u Bidenov program te se njime počinju naporni pregovori s Kongresom po pitanju toga šta će se naposljetku finansirati, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nema novca za granični zid

Biden će za 14 milijardi dolara pojačati finansiranje agencija koje se bave efektima emisija stakleničkih plinova, što je zaokret od Trumpove administracije, koja je negirala klimatsku nauku.

Predsjednik SAD-a će potrošiti milione dolara na bavljenje rastućim brojem djece bez pratnje koja se pojavljuju na južnoj granici zemlje s Centralnom Amerikom, uključujući 861 milion dolara koji će biti uloženi u tu regiju.

No, u njegovom budžetu neće biti mjesta za izgradnju graničnog zida, Trumpovog prioriteta, te će povećati finansiranje istrage agenata za imigraciju, koji su optuženi za “bijelu supremaciju”.

Među najvećim predloženim povećanjima izdataka su škole u siromašnijim susjedstvima i istraživanje smrtonosnih bolesti osim COVID-19, koji je do sada bio glavna preokupacija u Bidenovom mandatu.

Biden će potrošiti 6,5 milijardi dolara za pokretanje istraživačke grupe koja će se baviti bolestima, od raka do dijabetesa i Alzheimera, što je program koji ogleda njegovu dugogodišnju želju da iskoristi vladin budžet kako bi unaprijedio medicinska istraživanja.

Ne uključuje 2.000 milijardi dolara

Biden je tražio 715 miliona dolara za Ministarstvo odbrane, što je kompromis između liberala, koji podržavaju smanjenje troškova, i konzervativaca, koji žele povećanje vojne potrošnje.

Novac će koristiti Pentagonu za odvraćanje Kine, poticanje modernizacije inventara nuklearnih projektila i gradnje “klimatske otpornosti” u vojnim ustanovama.

Poznat kao “mršavi” budžet, Bidenov nacrt u petak samo je uvid u okvirne cifre “diskrecijskih” programa i odjela, gdje je Kongres nadležan da donese odluku na šta želi potrošiti novac za fiskalnu godinu, koja počinje u oktobru.

Bijela kuća je odgađala sastavljanje nacrta, kriveći otpor političkih dužnosnika tokom Trumpove primopredaje vlasti i negiranje da različiti interesi u pitanjima poput finansiranja vojske igraju ulogu.

Nacrt ne uključuje Bidenove 2.000 milijardi dolara za infrastrukturu ili promjene u oporezivanju, rekao je administrativni službenik.

Inicijalni izbor Neeru Tanden

Te promjene će biti uključene u prijedlog cjelovitog budžeta kasno u proljeće.

U 2020. fiskalnoj godini diskrecijska potrošnja iznosila je 1.600 milijardi dolara, što je četvrtina ukupne potrošnje.

Ostalo je za obavezne sfere poput starenja, invaliditeta, nezaposlenosti i zdravstvenih benefita.

Svaki od nacrta je tek prvi korak u procesu stvaranja budžeta, kojeg će naposljetku izglasati Zastupnički dom i Senat, u kojem demokrati drže tanku većinu.

Biden je povukao svoj inicijalni izbor, Neeru Tanden, koja je trebala voditi Ured za upravljanje i budžete nakon problema u zadobivanju podrške Senata.

Ured trenutno vodi vršiteljica dužnosti Shalanda Young.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO