Biden pooštrava mjere kontrole oružja

Iz Bijele kuće objavljeno je da je riječ o prvom koraku na sprečavanju masovnih ubistava, krvoprolića u zajednici i samoubistava.

Biden: Ovo je epidemija, za ime Boga, i ona se mora okončati (EPA)

Predsjednik Joe Biden i državni tužitelj Merrick Garland objavili su ograničene mjere kako bi se izborili sa oružanim nasiljem u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi agencija Reuters u četvrtak i dodaje kako je iz Bijele kuće objavljeno da je riječ o prvom koraku na sprečavanju masovnih ubistava, krvoprolića u zajednici i samoubistava.

Nove mjere uključuju planove za Ministarstvo pravde da se izbori sa „oružjem duhovima“ koje vlasnici sami sastavljaju, te da se stabilizacijski dodaci kojima se pištolj faktički pretvara u pušku registriraju kod vlasti prema Zakon o državnom naoružanju.

Biden je kazao kako će zadužiti Ured za alkohol, duhan, oružje i eksplozive da objavi godišnji izvještaj o oružju koje je dopremljeno u SAD i da saveznim državama olakša donošenje zakona sa „crvenom zastavom“ kojim će biti dozvoljeno označavanje opasnih pojedinaca koji imaju oružje.

Masovne pucnjave

Američki predsjednik je istakao i ambicioznije ciljeve za koje treba podršku Kongresa, među kojima je i ponovno uvođenje zabrane automatskog naoružanja i uvođenje zakona o crvenoj oznaci na nivou SAD-a.

„Danas poduzimamo korake ne samo u suočavanju sa krizom oko naoružanja, već jednom javnom zdravstvenom krizom“, istakao je Biden.

„Ovo je epidemija, za ime Boga, i ona se mora okončati.“

Kontrola oružja je pitanje koje dijeli američko društvo i u kojem je zabilježen veći broj smrtonosnih masovnih pucnjava u školama i na drugim javnim mjestima, navodi Reuters.

Izvor: Agencije